Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ предлага промени в

...
Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ предлага промени в
Коментари Харесай

КЕВР предлага промени в наредбата за цените на тока

Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ предлага промени в наредбата за контролиране на цените на електрическата сила. Предложението е оповестено на Портала за публични разисквания към Министерски съвет.

Причината е, че са осъществени основни промени в Закона за енергетиката и в Закона за силата от възобновими източници, част от които постановат подзаконовите актове по използването им, да се приведат в сходство със закона. Освен това посредством измененията се пристъпва към идващ стадий от либерализацията на пазара на електрическа сила.

Задължението на производителите на електрическа сила, създавана от възобновими източници /и от високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила да продават цялото създадено количество електрическа сила на другите сегменти на проведения борсов пазар би трябвало да се ползва и по отношение на тези с обща конфигурирана мощ от 1 MW до 4 MW. Поради това и за тази група производители отпада до момента съществуващият модел на наложително изкупуване на създадената електрическа сила от възобновими източници. На КЕВР са делегирани спомагателни пълномощия, свързани с определянето на награди за електрическата сила от възобновими източници, създадена от централи с обща конфигурирана електрическа мощ 1 MW и над 1 MW.

Според специалистите от КЕВР пормените ще вкарат изясненост за лицата, които дължат цени за достъп и/или за транспорт до/през електропреносната и електроразпределителните мрежи, в това число и в случаите на експорт на електрическа сила с генезис от България.

На последващо място смяната в метода на образуване на цените за достъп и транспорт ще способства за вярното и заслужено систематизиране на съответните разноски за мрежови услуги върху лицата, които действително ги провокират, както и ще улесни търговията с електрическа сила в района. Също по този начин отпадането на цените за достъп и транспорт до/през електропреносната мрежа за изнасяната електрическа сила е една от предпоставките за бъдещото обединяване на националните пазари на електрическа сила.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР