Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви цена на

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обяви цена на
Коментари Харесай

Вдигнаха с 20% цената на газа, както се очакваше - със задна дата

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) разгласи цена на природния газ за септември 2020 година - 22,46 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС), което значи 20% покачване със задна дата. 
Решението, беше взето на закрито съвещание на регулатора по подадената от " " поръчка за одобряване на цена за месец септември 2020 година, по която публичният снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на лицата, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.
 Експерт: Ще има повишаване на парното след повишението на цената на газа Експерт: Ще има повишаване на парното след повишението на цената на газа
" Очаква се нарастване в цените на парното, питателните артикули и услугите, само че няма да бъде фрапантно. " Това е прогнозата на председат...
Както беше обществено оповестено, с писмо до от 01.09.2020 година „ Булгаргаз “ ЕАД изиска да бъде прекъснато административното произвеждане, формирано по заявките на публичния снабдител от 11.08.2020 година и 01.09.2020 година за одобряване на цена на природния газ за месец септември 2020 година Въз основа на това и на съображение член 56, алинея 1 от Административнопроцесуалния кодекс, по отношение на член 13, алинея 8 от Закона за енергетиката, със свое Решение от 01.09.2020 година Комисията приключи административното произвеждане. На 11.09.2020 година публичният снабдител внесе ново заявление за цени, по което Комисията организира ново административно произвеждане за одобряване на цена на природния газ, считано от 01.09.2020 година, съобщи БГНЕС.
С признатото през днешния ден, 16 септември 2020 година, решение на Комисията е  одобрена цена на природния газ от 1 септември 2020 година, като   е регистрирана препоръчаната нa 11.09.2020 година от „ Булгаргаз “ ЕАД цена на природния газ, в която е отразена информацията за пазарните показатели на европейските газови хъбове към 28.08.2020 година и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за месец август 2020 година на Европейската централна банка, посочи КЕВР.
В одобрената цена на природния газ от 22,46 лева /МWh са включени съставния елемент цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността „ социална доставка “ по член 17, алинея 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 година за контролиране на цените на природния газ и съставния елемент за компенсиране на разноски, покриваща разноските на „ Булгаргаз “ ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище „ Чирен “ в осъществяване на отговорности по проекта за деяние при изключителни обстановки.
В пълномощията на КЕВР е да утвърди цена на природния газ по подадено заявление от публичния снабдител, означиха от Комисията.
 Петкова: Цената на природния газ за септември е образувана вярно Петкова: Цената на природния газ за септември е образувана вярно
Цената на природния газ за месец септември, в размер на 22,46 лева./ Mwh, е образувана вярно. Всички съставни елементи са вярно отразени. Т...
" Въз основа на предоставените данни и документи към заявката и след инспекция на направените калкулации, КЕВР утвърждава цена на природния газ за съответния месец, която се ползва от първо число на месеца , според чл.30, ал.1, т.7 от Закона за енергетиката ", изясни КЕВР ретроактивното деяние на новата цена.
При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар, променените условия по контракта сред „ Булгаргаз “ ЕАД и ООО „ Газпром износ “ и усредения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния природен газ.
Правомощията на КЕВР са само да откри дали заявката на публичния снабдител " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за контролиране на цените на природния газ и на контракта за доставка сред двете сдружения, отбелязва в известието си регулаторът. При определянето на доставните цени по отношение на образуването на цената на вход на газопреносни мрежи според член 17, алинея 3 от НРЦПГ са регистрирани общото количество природен газ за месец септември 2020 година и относителния дял на количествата за социална доставка на природен газ, програмата за освобождение на природен газ, както и по двустранните контракти, твърдят от КЕВР.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР