Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще проведе открито

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще проведе открито
Коментари Харесай

КЕВР ще обсъжда поисканото от Булгаргаз увеличение на цената на газа с 13,89 %


Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще организира намерено разискване на отчета на работната група за нарастване на цената на природния газ за четвъртото тримесечие на 2018 година Предложението на „ Булгаргаз “ е за скок от 13,89 % и упованието за приемане на това предложение.

Както към този момент 3еNews заяви, работната група към енергийния регулатор показва цялостно единодушие с предлагането на „ Булгаргаз “ за нарастване на цената, по която публичният снабдител продава на крайните доставчици и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа от 400,95 лева за 1000 куб м или 37,79 лева./MWh (без цена за достъп, транспорт, данък и ДДС) на 456,65 лева за 1000 куб м или 43,28 лева за MWh (без данък и ДДС). Малка разлика сред предлагането на газовото сдружение и работната група към КЕВР има само при използването на коефициента за преизчисление на цената от кубични метри в MWh, само че тя е несъществена и нарастването си остава от порядъка на 13,89 %.

Повишението на цената на природния газ за битовите консуматори ще е от порядъка на 7,7 %.

Увеличението на цената на природния газ ще се отрази главно на цените на топлинната сила, която ще нарастне до осем %. Докладът за цените на топлинната сила ще се разисква в сряда. Няма да има смяна на цената на електрическата сила и на цена обвързване към обществото, като отчетите за тях също ще бъдат разисквани в сряда.

Това не е първото повишаване на газа. От началото на годината нарастването е от порядъка на тридесет %, само че до момента КЕВР в никакъв случай не се съгласяваше с цялостното повишаване, желано от сдружението, като разчиташе на запаси. Този път такива няма.

Тъй като цената на синьото гориво е привързана към цената на петрола се чака да има покачване и през първото тримесечие на 2019 година, само че както към този момент съобщи ръководителя на КЕВР Иван Иванов, ще бъде направено всичко допустимо да няма скок на цени на топлинната сила, или на електрическата по време на отоплителния сезон. В същото време поправките в Закона за енергетиката, които са в развой на разискване плануват КЕВР да има опция да трансформира цените на силата повече от веднъж годишно, каквито са опциите, съгласно актуалното законодателство.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР