Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) кани спешно служебния

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) кани спешно служебния
Коментари Харесай

КЕВР ще търси решение за по-евтин газ за бита

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) кани незабавно служебния министър на енергетиката Росен Христов за решение на проблемите с обезпечаването на газовите доставки, а настрана от това ще търси способи по какъв начин синьото гориво да се продава от публичния снабдител " Булгаргаз " на топлофикационните и газоразпределителните сдружения с минимални разноски, с цел да не са толкоз високи сметките на битовите консуматори за парно и газ. Това сподели във вторник новият остарял ръководител на енергийни регулатор Иван Иванов, който бе върнат предходната седмица от Народното събрание отпред на КЕВР след оповестения за противозаконен избор от " Продължаваме промяната " на наследника му Станислав Тодоров.

Иванов сподели, че до дни се чака да станат ясни концепциите и взетите решения за природния газ. От думите му излиза наяве, че е допустимо да се обезпечат доставките, които държавното управление на Кирил Петков под условия за седем танкера с полутечен американски гази от октомври 2022 до края на април 2023 година " Но се изисква подготвеност, реактивност, експедитивност и особена упоритост при провеждането на съответните договаряния. Колкото по-бързо стане това, толкоз по-добре, тъй като за ноември и декември няма слотове и казусът би трябвало да се реши до десетина дни ", сподели той пред Българска национална телевизия, явно визирайки, че офертата би трябвало да се удостовери, само че с съответни места за регазификация на доставката. Такова е обезпечено единствено за товара през октомври – на терминала в Ревитуса.

КЕВР обаче не е получила офертата под изискване за седемте танкера. Според него по-лесното е да се обезпечи газът, комплицираното са слотовете за регазификация. " Затова държавното управление (на Петков) не се обвърза с запазване на потенциал от терминал – било Ревитуса, било двата терминала в Турция. Пропусната е опцията този въпрос да бъде решен. Сега ние прекупуваме
слотове и потенциал за транспорт и плащаме по-висока цена – изключително за Ревитуса ", разяснява регулаторният началник.

По думите му КЕВР е мощно стимулирана да работи за решение на проблемите с газа, само че е единствено една от институциите, ангажирани с това. " Комисията има лимитирани пълномощия, тъй като не дефинира цената на природния газ, а единствено я утвърждава, само че все пак ние при препоръчана цена от близо 300 лева./МВтч за август ще търсим нормативна смяна за извършване функционалностите на " Булгаргаз " като публичен снабдител за контролирания пазар и за тях доставките би трябвало да са на правилото на минималния разход. Ще се търсят решения и за цената на топлинната е електрическата сила ", съобщи Иван Иванов.

Според него повдигане на цената на парното е допустима, само че от 1 януари 2023 година, при фрапантно повишаване на природния газ. Големият проблем, съгласно него е това, че " Топлофикация София " използва близо 30 % от годишната консумация на газ, а заложените в цената разноски за газ са 120 лева./МВтч, а за август цената ще е съвсем 300 лв/МВтч. При това състояние сдружението би трябвало да получи финансова помощ, защоот другояче ще продължи да натрупа задължения към " Булгаргаз ", който пък няма да има финансов запас да заплаща авансово бъдещите газови доставки.

Иванов разкритикува управлението на " Булгаргаз ", което бе заменено от " Продължаваме промяната ", че не е реагирало съответно на рецесията със спрените газови доставки от Русия.

" Трябваше още от 31 март (когато излезе декретът за заплащане на съветския газ в рубли – б. ред.) " Булгаргаз " или държавното управление да стартират диалози за търсене на опция за дълготраен контракт за доставка на газ, с цел да има непоклатимост за потребителите. Втората мярка, която се надявам да бъде осъществена до края на септември е стартирането на интерконектора с Гърция – цените там са доста по-атрактивни по отношение на спот пазара, в това число на полутечен газ. Ако това се случи, още пред октомври цената на газа ще падне. До 2023 година като се приключи терминалът в Александруполис няма да се споделя, че България няма
слотове за регазификация, България ще има такива ", уточни още той, имайки поради, че " Булгаргаз " е резервирал още през 2020 година потенциал за регазификация на този терминал от 500 млн. куб. м годишно да 10 години.

" Необяснимо е по какъв начин " Булгаргаз " от 60 млн. лева облага при започване на февруари натрупа 500 млн. лева загуба и отговор за това няма " разяснява Иванов. " Вместо " Булгаргаз " още след 31 март да се провежда да купи потенциал и да излезе на борсата, се наложи посредством други търговци, които се явяват медиатори сред борсата и " Булгаргаз ", да купува, което мощно увеличи цената на газа за страната. При инспекция по документи може да се окаже, че " Булгаргаз " още веднъж е закупил съветски газ през медиатор, само че с към 20 евро по-скъпо, което е в тежък ущърб на българските консуматори ", сподели още регулаторният началник.

Междувременно ръководителят на Съвета на шефовете на " Булгаргаз " Иван Топчийски коментирапред Нова тв, че има възможност за възобновяване на доставките от " Газпром ". Още предходната седмица някогашният към този момент енергиен министър Александър Николов, сподели пред публицисти, че за доставките.

Според Топчийски вратата на " Газпром " не е дефинитивно затворена и хипотетично е допустимо руснаците да трансформират изискванията си. " Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има опасности за " Булгаргаз " при смяна на изискванията ", сподели той.

Според него сега е в ход втората вълна на газовата рецесия. Топчийски разяснява, че за по-ниски цени на втечнения природен газ може да се приказва при дълготрайни покупко-продажби и контракти.

" Предложението за увеличение на цената на газа с 60 % за месец август към този момент е импортирано. Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра вест е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско ползване преди отоплителния сезон ", сподели шефът на " Булгаргаз ".

" В момента сме във втора вълна на газовата рецесия след февруари-март, когато избухна войната. Миналия месец имаше леко утешение на пазарите. За съжаления поради по-ниските доставки по " Северен поток " цените се подвигнаха. Надяваме се малко да се успокои обстановката и са подхванати стъпки – тъй че фокусът в действителност е в отоплителния сезон ", изясни той.

За цената на втечнения газ Топчийски изясни, че тя се дефинира от котировките в Европа. Доставчиците са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени.

" Не може да се вземат доста елементарно доставки, даже по дълготрайни контракти, на прекомерно ниски цени. Това, което от доста време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, в действителност е презумпцията за дълготраен контракт, който влиза в действие след 1, 2 или 3 години на база на моделите, които фирмите за полутечен газ употребяват ", сподели Топчийски.
Той сподели също по този начин, че сдружението работи по обезпечаване на
слотове за оферирания американски полутечен газ за ноември и декември, само че те са " ъгъл ", тъй като са резервирани още преди година и към този момент са разпродадени от държателите им.

Иван Иванов разяснява още, че България несъмнено е пострадала от въвеждането от Путин в спора с Европейски Съюз, поради войната в Украйна, на най-силното му оръжие – доставките на природен газ.

Регулаторният началник дефинира като неточност на Народното събрание налагането на мораториум върху повишаването на тока от 1 януари 2022 година, което е повлияло на свободния пазар.

Според него обезщетенията за бизнеса при цени на борсата над 250 лева./МВтч са оръжие за избавяне на бизнеса, само че и имат демотивиращ резултат върху предприятията да вкарват ограничения за енергийна успеваемост и да пестят сила, тъй като са сигурни, че бюджетът ще им покрива разликата. Иванов също по този начин счита,че помощта за скъпия ток би трябвало да се уточни и да има критерии за приемането ѝ. Причината е, че доста бизнеси, които са отразили повишаването на тока в продуктите си, са получили и отплата от страната, а други, които не са повишили цените на стоките и услугите си, не са.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР