Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е изискала информация

...
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е изискала информация
Коментари Харесай

Енергийният регулатор също проверява ВиК Перник

Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е изискала информация от ВиК - Перник за подхванатите от сдружението ограничения през интервала август - октомври 2019 година поради ниските равнища на язовир " Студена ". Това се схваща от документално мнение на регулатора в отговор на писмо от омбудсмана Диана Ковачева във връзка оповестения воден режим в Перник, заяви организация " Фокус ".

От началото на седмицата Перник и околни селища са на режим поради спадналото равнище на язовира.

Ковачева е изпратила писмо до КЕВР, в което показва терзание, че повода за въвеждане на режим не е само неналичието на превалявания, а редица други фактори като огромни загуби на вода, прилагане на водата от язовира за икономически потребности, голословно източване на съвсем 1/3 от водите му през втората половина на 2018 година и други. Омбудсманът е показала данни за постигнатите резултати от " ВиК " ООД - Перник за 2017 година оповестени от КЕВР, в това число за индикатора за общи загуби на вода, за който Комисията е сложила оценка " цялостно несъблюдение ". В писмото си Ковачева е изразила мнение, че КЕВР следва да извърши изключителна инспекция за осъществяването на индикаторите за качество и вложенията в одобрения бизнес проект на сдружението.

Регулаторът показва, че всяка година се управлява осъществяването на бизнес проектите посредством инспекция на отчетните отчети на сдруженията и инспекции на място. Комисията показва, че през 2018 година са осъществени планови инспекции за осъществяването на утвърдените бизнес проекти за 2017 година, и при започване на 2019 година от Комисията са уведомили в детайли Министерството на районното развиване, принципал на множеството ВиК сдружения, и регионалните шефове за откритите при плановите инспекции неточности и пропуски в активността на ВиК операторите. " Информацията за положението на бранш ВиК, в това число самостоятелна информация за активността на обособените ВиК оператори е в детайли показана в Сравнителен разбор на ВиК бранша за 2017 година, признат от Комисията в края на 2018 година и оповестен на интернет страницата на КЕВР ", показват от комисията.

През настоящата 2019 година КЕВР още веднъж е осъществила планови инспекции за осъществяването на утвърдените бизнес проекти за 2018 година, и следва да одобри и разгласява разбор на ВиК бранша за 2018 година След привършване на плановите инспекции още веднъж ще бъде показана подробна информация, твърди регулаторът.

От дадената информация се схваща, че при признати загуби на вода от 68.31% за 2017 година сдружението е отчело 75.17% загуби. Дружеството е отчело вложения в обществени ВиК активи в размер на 243 хиляди лева по отношение на заложени в бизнес проекта 441 хиляди лева

През 2019 година е осъществена планова инспекция за осъществяването на утвърждения бизнес проект за 2018 година, като следва работната група да показа за разглеждане и утвърждение от Комисията на отчет за резултатите от нея.

В допълнението комисията показва, че за тази година се е самосезира и изиска с писмо от 11 ноември 2019 година информация от сдружението. " ВиК " ООД - Перник е показал информация на 19 ноември 2019 година, а на 22 ноември 2019 година е изискана спомагателна информация от сдружението.

Регулаторът въпреки всичко отбелязва, че няма права да управлява активността по стопанисване и ръководство на обществените ВиК активи, ръководството на комерсиалните сдружения - ВиК оператори, както и ръководството на водите от комплексните и значими язовири.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР