Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за водната

...
Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за водната
Коментари Харесай

КЕВР и Комисията за водната индустрия в Шотландия подписаха споразумение за сътрудничество


Комисията за енергийно и водно контролиране и Комисията за водната промишленост в Шотландия /WICS/ подписаха Споразумение за съдействие. Документът беше подписан от ръководителя на българския регулатор доцент Иван Иванов и от основния изпълнителен шеф и член на шотландския регулатор Алън Съдърланд, оповестиха от пресслужбата на регулаторната комисия.

Споразумението сред КЕВР и WICS основава правната рамка за задълбочаване на двустранните контакти. То планува двата регулатора да обменят информация за регулаторните политики на двете страни във ВиК бранша, при съблюдаване на националните законови рамки и условия. Те ще обменят информация по разнообразни регулаторни въпроси и ще развиват административния си потенциал посредством присъединяване в характерни обучителни действия - конференции, семинари и работни срещи.

В състава на гостуващата у нас делегация на WICS бяха Катрин Ръсъл, шеф „ Корпоративни въпроси и тактика “ и вицепрезидент на Международната Мрежа на водните регулатори /WAREG/ и Дона Вери, шеф на обща администрация. От страна на българския регулатор в срещата участваха членовете на КЕВР, в профилиран състав „ ВиК “ - Димитър Кочков и Валентин Петков, Светла Тодорова, както и шефът на дирекция „ ВиК “ в КЕВР Ивайло Касчиев.

„ Разширяването на интернационалното съдействие и взаимоотношението с регулатори от други страни е значим приоритет за КЕВР в настоящия й състав. Задълбочаването на двустранното партньорство е трайна наклонност на европейско равнище, която дава забележими резултати, защото способства за обмяната на положителни практики в регулаторната активност “, съобщи на извършените публични диалози ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов. Той осведоми представителите на WICS за целите в работата на КЕВР, свързани с измененията във водния бранш, ориентирани към неговото стабилно и дейно развиване. Изтъкнато беше, че в сегашния интервал у нас се организира дълбока промяна във водния бранш и за българския регулатор е изключително скъп опитът на Шотландия, където е въведен първият сполучлив модел за либерализация на водния бранш.

„ Сътрудничеството с регулаторите от други страни е изключително значимо за Комисията за водната промишленост в Шотландия, защото това е опция за запознаване с сполучливи практики, които могат да бъдат в интерес на потребителите “, съобщи основният изпълнителен шеф и член на WICS Алън Съдърланд. Той акцентира, че извършената в Шотландия промяна във водния бранш е довела до доста положителни резултати и съглашението с КЕВР ще подкрепи тези положителни практики да бъдат от изгода и за българския воден регулатор в провежданата от него регулаторна политика.

След сключване на двустранното съглашение за съдействие двете делегации организираха полемика по настоящи тематики на регулацията във ВиК бранша.

Споразумението за съдействие с Комисията за водната промишленост в Шотландия е продължение на провежданата от КЕВР дейна политика на разширение и активизиране на взаимоотношението с националните регулаторни органи на други страни. Комисията към този момент има подписани двустранни съглашения за съдействие с водните регулатори на Косово, Албания и Грузия, както и с енергийните регулатори на Румъния, Гърция, Република Македония и Черна гора.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР