Комисията за енергийно и водно регулиране е одобрила предложената от

...
Комисията за енергийно и водно регулиране е одобрила предложената от
Коментари Харесай

КЕВР одобри: 8% ще е по-ниска цената на природния газ за април

Комисията за енергийно и водно контролиране е одобрила препоръчаната от “Булгаргаз ” цена на природния газ от 98,16 лева/MWh без данък и Данък добавена стойност, оповестиха от държавното сдружение. 

В съпоставяне с март цената е с 8% по-ниска. На нея газовият снабдител ще продава природен газ на крайните доставчици и на топлофикациите.

Окончателното решение от КЕВР ще бъде взето на 1 април

В ценовия микс за април е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „ България - Гърция “ на цени, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 51,9% от потреблението на страната и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво, прибавят от КЕВР.

След образуване на тръжна процедура за цялата 2023 година, „ Булгаргаз “ е сключил за април два контракта за доставка на полутечен природен газ с търговци от района. Договорите са подписани по индикатори минимална доставна цена и препоръчан метод на заплащане, акцентират от регулатора.

Вижте тъкмо какъв брой ще коства той

Според КЕВР обезпечените количества природен газ за април се покриват уговорките на публичния снабдител към крайните доставчици и топлофикационните сдружения, както и количествата по двустранните контракти с индустриални клиенти.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева изясни повода с метода на ценообразуване.

Мярката беше контрактувана след дълги договаряния сред страните членки

" Извън борсовата цена, на която формираме продажната си цена, ние прибавяме всички разноски, свързани със закупуване на слотове, с потенциал за регазификация, за предпазване, с транспорт до българската газопреносна мрежа. В взаимозависимост от месеца тези спомагателни разноски варират сред 15 и 20% върху показателя TTF месец напред ", сподели тя.

Въпреки това понижението цената на природния газ у нас сега са по-високо от котировките на нидерландската борса TTF.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР