Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент (ЕП) класира на

...
Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент (ЕП) класира на
Коментари Харесай

Калфин сред фаворитите за шеф на ОЛАФ, надява се на Борисов

Комисията за бюджетен надзор на Европейския парламент (ЕП) класира преди всичко избраника на Европейската национална партия (ЕНП) финландеца Виле Итала с 13 гласа, а на второ е Калфин - с 11 гласа. Двамата стигат до последната фаза на състезанието, като в началото претендентите бяха 70. Европейският съюз търси правоприемник за позицията на досегашния началник на ОЛАФ Джовани Кеслер.

В изявление за Mediapool Ивайло Калфин сподели, че всичко би трябвало да стане ясно до края на април. Той е някогашен член на Европарламента от групата на социалистите и демократите и разчита на тяхната поддръжка, както и на поддръжката на българското държавно управление .

Калфин е и експредседател на комисията за бюджетен надзор в Екологичен потенциал, както и някогашен вицепремиер и обществен министър във второто държавно управление на Бойко Борисов като представител на подкрепящата го първоначално партия АБВ.

Той съобщи, че има по-добра експертиза от своя съперник - някогашен министър на вътрешните работи на Финландия, поради по-големия си опит при управление бюджета на европейските институции.

Калфин посочи, че преди време е приказвал с българския министър председател за присъединяване си в състезанието, а Борисов "откликнал положително " на желанието му да заеме този влиятелен пост в Европейски Съюз. Според него поддръжката на Борисов би помогнала доста, само че не знае до каква степен министър председателят ще се ангажира с въпроса, поради принадлежността на ГЕРБ към ЕНП, която поддържа другия претендент. Калфин обаче счита, че представителят на ГЕРБ в комисията на Екологичен потенциал е дал своя вот за финландеца.

По думите на Калфин Борисов би имал и доста мощен политически мотив, с цел да поддържа различен българин за позицията в ОЛАФ – с напускането на Кристалина Георгиева България загуби вицепрезидентското място в Европейска комисия и получи много по-периферна роля в изпълнителната власт на Европейски Съюз.

"Това е огромен късмет за България да потвърди, че може да прави работа - като българин поеме отговорността и се оправи в област, в която нашата страна има неприятен имидж – финансовите измами. Трябва да потвърдим, че и ние можем да си вършим добре работата ", сподели още Ивайло Калфин, който предходната година беше назначен за специфичен консултант на еврокомисаря по бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер.

Финалното решение за шефското място в ОЛАФ ще бъде взето от Европейската комисия, а Екологичен потенциал и Съветът на Европейски Съюз би трябвало да насочат своите решаващи рекомендации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР