Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна

...
Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна
Коментари Харесай

Цацаров и Найденов отиват на изслушване за КПКОНПИ

Комисията за битка с корупцията, спор на ползи и парламентарна нравственос в Народното събрание позволи до чуване в пленарна зала и двамата претенденти за антикорупционен началник, оповестява БГНЕС. Изслушването ще бъде във вторник, 3 декември, от 9 часа в зала „ Запад " на Народното събрание.

След разглеждане на документите на двамата претенденти за началник на КПКОНПИ – депутатът Симеон Найденов от ВОЛЯ и сегашният основен прокурор Сотир Цацаров, отрасловата комисия откри, че те са показали нужните документи и двамата дават отговор на законовите условия.

„ Допускаме до чуване Симеон Найденов и Сотир Цацаров. След чуването ще дадем стимулираното си решение на депутатите ", изясни процедурата ръководителят на парламентарната комисия Борис Ячев.

Той обясни по какъв начин ще протече общественото чуване на претендентите. „ Вносителите ще показват своите оферти в границите на 2 минути. Кандидатите имат по 15 минути, с цел да показват концепцията си за работата и също по този начин ще би трябвало да дават отговор на въпроси от залата ", разясни Ячев.

Действащият основен прокурор Сотир Цацаров е номинацията на ръководещите за нов ръководител на КПКОНПИ. Под номинацията са се подписали депутати от ГЕРБ, Емил Димитров от „ Обединени патриоти “, който е гражданска квота от Вътрешна македонска революционна организация, както и четирима самостоятелни депутати от „ Атака “, измежду които и някогашният заместник-председател на Народното събрание Явор Нотев.

Всички обявиха, че водещ претекст за номинацията на Цацаров е бил дълбоките му юридически знания, опит и увереност, които Цацаров е показал в качеството си на основен прокурор.

Настоящият основен прокурор даде обещание „ да разсъни антикорупционната комисия “, а стремежът му ще е за съответни и прагматични оферти. Според него законът се нуждае от промени.

„ Действащият закон има много недостатъци и аз и в своята идея, и в чуването пред комисия, в случай че такива въпроси бъдат заложени, няма да скрия мнението си във връзка с всичко, което съгласно мен би трябвало да бъде направено като изменение в закона. Дали ще бъде направено – не е мое пълномощие. Не мисля, че модел, при който само президентът назначава членовете на комисията, е най-положителният и най-работещият модел “, написа Цацаров.

„ Воля “ също внесе предложение за ръководител на Антикорупционната комисия - това е депутатът от тяхната парламентарна група „ Воля - българските родолюбци “ Симеон Найденов, който е с 35 години юридически стаж.

В концепцията си Найденов се стопира на житейския и професионалния си опит, заявява, че ще работи за среда без корупция и залага на предварителната защита. Той желае да си взаимодейства с други институции и да си партнира с неправителствените организации.

Единствено Българска социалистическа партия се оказа в позиция да не поддържа никого.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР