Комисията, разследваща инцидента с бедстващия ферибот в Южния Тихи океан,

Комисията, разследваща инцидента с бедстващия ферибот в Южния Тихи океан, ...

Ужасяващи разкрития за ферибота, на който умряха 95 души! Жена раждала на борда, а екипажът….

Комисията, разследваща инцидента с бедстващия ферибот в Южния Тихи океан, при който загинаха 95 души, направи ужасяващи разкрития. Бяха разкрити множество проблеми, довели до потъването на кораба „Бутираои“, съобщава Си Ен Ен.
 
Миналия януари 102 души се качиха на ферибот от отдалечен остров в Тихия океан. Само 7 от тях оцеляха.
 


Комисията, създадена от правителството на Кирибати миналата година, откри, че повечето, ако не и всички от 95-те жертви, са починали от глад, обезводняване и хипотермия. Една жена е починала докато е раждала по време на бедствието.
 
Става ясно още, че действията на екипажа са тези, които доведели до най-голямата морска катастрофа в историята на Кирибати. Членовете му, обаче, не са причинили смъртта на хората умишлено.
 
На 18 януари 2018 година 89 пътници и 13 души екипаж се качили на „Бутираои“ от остров Ноноути. Тя трябвало да пристигнат в Бетио, който се намира на 288 км. Пътуването трябвало да отнеме два дни.
 
Когато моторната лодка навлязла в открито море, била посрещната от високи 2,5 метра вълни. След 30 минути основната мачта започнала да пада, а след два часа части от лодката пропаднали навътре.
 
Фериботът се „счупил“ и потънал. Той имал спасителни салове за 25 души и още две алуминиеви лодки. Единият от саловете бил пробит от отломка от кораба, а дъното на втория пропаднало. Останали само надуваемите страни, за които се държали хората.
 


След като се носела три дни, една от алуминиевите лодки се обърнала и потънала. На другата лодка почти нямало храна и вода, а оцелелите ставали все по-малко.
 
Спасителната операция започнала едва 8 дни след потеглянето на ферибота.
 
Още преди да потегли фериботът бил повреден, защото два пъти се е удряло в морското дъно. Освен това поддръжката му била слаба и често бил претоварван.
 
Когато трагедията се случила, капитанът бил напълно неадекватен. Той седял на преобърналия се корпус на кораба и бил като парализиран. Той не изпратил и сигнал за помощ.
 


Освен тежките технически проблеми, се оказало, че екипажът пиел по време на работа. Така всеки пиян служител „получавал чувство за величие и смятал, че има право сам да взема решения“, се посочва в доклада.

Превод и редакция: БЛИЦ 
 

Източник: blitz.bg