Комисията представя днес първата в историята снимка на черна дупка.

...
Комисията представя днес първата в историята снимка на черна дупка.
Коментари Харесай

Учени, финансирани от ЕС, представят първата в историята снимка на черна дупка

Комисията показва през днешния ден първата в историята фотография на черна дупка. Тя е снимана от телескоп с показателното име Event Horizon ( Хоризонт на събитията) в границите на интернационално научно съдействие с присъединяване на учени, финансирани от Европейски Съюз. Това значимо изобретение дава образно доказателство за съществуването на черните дупки и съставлява сериозна крачка напред за актуалната просвета.
Наблюдение на черна дупка се прави за първи път в историята. То е резултат от широкомащабното интернационално съдействие по плана Event Horizon Telescope (EHT). Посредством Европейския научноизследователски съвет Европейски Съюз обезпечи решаваща поддръжка за EHT. Той даде финансови средства за трима водещи учени и техните екипи, които участваха в откритието, и подкрепя създаването и модернизирането на огромната инфраструктура на телескопа, която е от основно значение за триумфа на плана.

Днешните резултати се причисляват към поредицата от постижения на програмата на Европейски Съюз за финансиране на научните проучвания и нововъведенията „ Хоризонт 2020 " и предхождащите я рамкови стратегии.

Водена от тези триумфи, Комисията предложи програмата „ Хоризонт Европа ", която е най-амбициозната стратегия на Европейски Съюз досега и има за цел да поддържа неговата позиция на международен водач в научните проучвания и нововъведенията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР