Комисията по земеделието, храните и горите прие единодушно на първо

...
Комисията по земеделието, храните и горите прие единодушно на първо
Коментари Харесай

Приеха законопроект за забрана за продажба на райски газ в заведения

Комисията по земеделието, храните и горите одобри единомислещо на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за храните, импортиран от Костадин Костадинов ( " Възраждане " ) и група народни представители на 6 януари тази година.

Предложената смяна се отнася до разпространяването на диазотен оксид, така наречен божествен газ. Във връзка със зачестилата му приложимост предходната година беше неразрешена продажбата на и използването от лица под 18 години. Липсва обаче законова наредба за изискванията и реда за продажбата и използването на веществото в хранително-вкусовата индустрия.

Целта на законопроекта е въвеждане на възбрана за използването на диазотен оксид в заведения за храна и питиета, която сега е всеобща. " Употребяван в хранително-вкусовата индустрия, той е изцяло безопасен за здравето на хората, само че при непосредствено поемане нанася съществени вреди върху централната нервна система ", написа в аргументацията на вносителите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Членовете на комисията бяха единомислещи, че това продължава да е проблем, защото в актуалната обстановка лицата под 18 години също имат елементарен достъп до " божествен газ ".

Припомняме, че през лятото из цялата страна " плъзнаха " балоните с божествен газ - законен и наличен " лек " опиат, само че не и безопасен. След обява в " 24 часа " единствено за 3 дни бяха подхванато ограничения. Икономическият министър Корнелия Нинова подреди инспекции по заведения и питейни заведения. Омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание предложение да се забрани предлагането, продажбата, в това число онлайн, и използването на божествен газ от малолетни. То беше признато единомислещо от народните представители и се наложи санкция от 12хил. лв..
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР