Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП

...
Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП
Коментари Харесай

Комисията по земеделие в ЕП одобри предложението на Иво Христов за допълнителни 70 милиона евро от ЕС за борба с АЧС

Комисията по земеделие и развиване на селските региони в Екологичен потенциал (AGRI) утвърди през днешния ден предлагането в бюджета на Европейски Съюз за 2020 година да бъдат планувани спомагателни 70 милиона евро за битка с африканската чума по свинете (АЧС).

Предложените ремонти в проектобюджета на Европейски Съюз бяха импортирани през месец юли от евродепутатите Иво Христов (Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП) и Кармен Аврам (Румъния), членове на отрасловата земеделска комисия, оповестиха от пресофиса на Христов.

Евродепутатите направиха две оферти - за увеличение с 50 милиона евро на перото "Фонд за незабавни ограничения, свързани със здравето на животните и растенията " и с 20 милиона евро - перото "Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на отбрана на животните в Съюза ".

Идеята на импортираните промени е Фондът за незабавни ограничения да разполага с по-голям финансов запас, който да бъде предоставян на страните членки, а оттова - на фермерите - за справяне с последствията от африканската чума по свинете.

Второто предложение има за цел да бъдат планувани спомагателни 20 милиона евро за изследване и разработка на ваксина против африканската чума по свинете, каквато все още към момента няма. При гласуването в Комисията по земеделие това предложение не бе подкрепено от представителите на Европейската национална партия (ЕНП) – групата, в която членува Политическа партия ГЕРБ.

Комисията по земеделие се сплоти и към позицията, че:

налице е съществено влияние на разпространяването на африканската чума по свинете в няколко страни членки и огромен брой регистрирани огнища от началото на 2019 г.;

показва угриженост по отношение на засегнатите огромни свиневъдни стопанства, в които са били умъртвени десетки хиляди животни и показва страдание, че не са отпуснати средства за попречване и битка с африканската чума по свинете, като акцентира, че за тази цел в бюджета на Съюза за 2019 година са били планувани 28 милиона евро; акцентира, че в бюджета на Съюза за 2020 година следва да бъде включена най-малкото сходна сума;

отбелязва, че трети страни са вложили в научни проучвания за създаване на ваксина против африканската чума по свинете (ASF) и смята, че Съюзът следва да влага в научни проучвания и създаване на ваксина, което ще спомогне за прекъсване на разпространяването и появяването на африканска чума по свинете във допустимо най-кратък период.

Следва гласоподаване в бюджетната комисия на Народното събрание. Иво Христов изрази вяра, че препоръчаните промени ще бъдат част от настояванията на Европейския парламент по време на договарянията за бюджета на Европейски Съюз за 2020 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР