Комисията по здравеопазване към Общинския съвет във Варна е одобрила

...
Комисията по здравеопазване към Общинския съвет във Варна е одобрила
Коментари Харесай

Ремонти на болници във Варна поскъпват заради инфлацията

Комисията по опазване на здравето към Общинския съвет във Варна е одобрила оферти за разпределяне на общо над 885 000 лв. от локалния бюджет на лечебни заведения за поправки, инсталация и стратегии. С цялостно единогласие в Деня на българския доктор - 19 октомври, съветниците са дали своят вот средствата да бъдат заложени в бюджета за идната година.

Над 359 000 лева са нужни за дофинансиране за строително-ремонтните действия за приемната на Онкоболницата във Варна. Ремонтът е включен в тазгодишната финансова стратегия на общината, само че поради инфлацията и скока на цените на строителните материали се постанова актуализация на в началото гласуваната сума . Крайната стойност на контракта към този момент е 1,44 млн. лв., стана ясно по време на съвещанието, оповестиха от Общинския съвет.

По същите аргументи са гласувани и спомагателни 110 000 лева за асансьорна уредба в ДКЦ V " Св. Екатерина ". За построяването на оборудването предходната година са отпуснати 180 000 лв. с Данък добавена стойност, само че публичната поръчка се провалила заради оферирана доста по-висока цена от оповестената в тръжните документи. При повторната процедура най-ниската препоръчана цена е над 287 000 лева Затова съветниците одобрили още 110 000 лева от общинския бюджет.

Близо 290 000 лева са нужни на Специализираната болница по акушерство и гинекология във Варна за нова инсталация, премахване на проблемите по съществуващата ВиК мрежа и отоплителна апаратура и за осъществяване на профилактични стратегии. През идната година лечебното заведение възнамерява да взе участие в четири стратегии, финансирани от Община Варна - " Профилактика на женското здраве посредством трансвагинална ехография ", " Ултразвуков скрининг за хромозомни аномалии в първи триместър ", " Комбиниран ехографски скрининг на новородени и кърмачета до третия месец " и " Профилактично течно-базирано цитологично проучване на маточната шийка ". Четирите стратегии ще обзет общо 1 000 дами и бебета.
 Министерство на здравеопазването открива Трансплантационен център във Варна, образоват лекари
Министерство на здравеопазването открива Трансплантационен център във Варна, образоват лекари

901 български жители чакат за трансплантация

Предвижда се през 2024 година да започва нова общинска стратегия, обвързвана с образованието на експертите, работещи в детските ясли, яслените групи в детски градини и здравните кабинети в детските градини и учебни заведения. От Медицинския университет " Проф. доктор Параскев Стоянов " - Варна са изразили подготвеност да я осъществят. Общият брой на участниците ще е 600 души, а продължителността на образованието - 150 образователни часа. Индикативният бюджет на програмата е 67 000 лева

Съветниците са одобрили и разпределяне на 60 000 лв. за наложителен ремонт на отделението по детска хирургия към МБАЛ " Света Анна " - Варна. Оборудването на двете операционни зали е морално и материално остаряло, което крие заплаха от пораждане на вътреболнични инфекции и слага под риск лекуваните деца.

На съвещанието е разисквана и нуждата от създаване на нова инфекциозна болница във Варна. С ъветниците единомислещо са подкрепили реализацията плана, чието осъществяване към днешна дата възлиза на 47,3 млн. лв. с Данък добавена стойност. Според тях новата болница би могла да приюти Тубдиспансера, чиято орис към момента остава неразбираема. Работната група от общински съветници, образувана преди няколко месеца, с цел да разиска обстановката в лечебното заведение, към този момент е имала съвещание. Членовете са изразили мнение, че Тубдиспансерът не би трябвало да се закрива като активност, само че страната би трябвало да реши по какъв начин да продължи да съществува административно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР