Комисията по външните работи на турския парламент отложи гласуването на

...
Комисията по външните работи на турския парламент отложи гласуването на
Коментари Харесай

Турция отложи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО

Комисията по външните работи на турския парламент отсрочи гласуването на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, което е необичаен ход, отлагащ разширението на Западния алианс след 18 месеца очакване, през които Анкара изиска от Стокхолм концесии, свързани с тероризма, заяви " TVP World ".


Председателят Фуат Октай съобщи, че комисията, която е следена от ръководещата партия на президента Тайип Ердоган, ще организира спомагателни диалози и може да върне законопроекта в дневния си ред идната седмица, само че не дефинира явен период.

" За да могат всички наши законодатели да одобрят участието на Швеция в НАТО, те би трябвало да бъдат изцяло уверени. Ще обсъдим всичко това на идващото съвещание на комисията ",заяви Октай след часове на диспути. " Комисията може да приема законопроекти с болшинство. Тя може да предложения шведския дипломат да осведоми депутатите, в случай че е належащо и в случай че правилникът на Народното събрание го разрешава ", добави Октай.

Швеция и Финландия желаеха да се причислят към НАТО през май предходната година в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Тогава Ердоган повдигна възражения против двете претенции поради това, което той дефинира като отбрана на скандинавските страни от тези, които Турция счита за терористи, и поради ембаргото им за търговия с отбранителни артикули. През април Турция утвърди кандидатурата на Финландия, само че накара Швеция да изчака.

Докато членът на НАТО Унгария също не е утвърдила участието на Швеция, Турция се преглежда като главната спънка пред присъединението на Швеция към военния алианс и усилването на неговата защита в района на Балтийско море. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР