Комисията по външни работи в Народното събрание подкрепи проекта на

...
Комисията по външни работи в Народното събрание подкрепи проекта на
Коментари Харесай

Външната комисия прие проекта на ДБ за френското предложение за Скопие

Комисията по външни работи в Народното събрание поддържа плана на " Демократична България ", импортиран от Христо Иванов, за одобрение на преговорната рамка на Северна Македония с Европейски Съюз, препоръчана от френското председателство на Съвета , оповестява Дневник.

Ден откакто съвещанието, отдадено на чуване на външния министър Теодора Генчовска и разглеждане на предлагането, се отсрочи с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН " и " Възраждане ", депутатите в комисията се изправиха пред няколко конкурентни резолюции, импортирани в Народното събрание в последните 24 часа, след свалянето на кабинета на Кирил Петков.

Комисията отхвърли предложенията на ГЕРБ и Движение за права и свободи, минути откакто депутатите не съумяха да реализират единогласие за правене на общ текст макар предложенията на вносителите, довели до 30 минути отмора.

Гласуването на конкурентните резолюции съответства с миг на напрежение в Северна Македония поради по този начин нареченото френско предложение за компромис сред София и Скопие: от Брюксел министър председателят Димитър Ковачевски го отхвърли, а водещата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ го окачестви като стъпка към " българизация на страната ". Северна Македония на доктрина няма право да отхвърли преговорната рамка, само че на процедура не може да бъде спряна, в случай че не желае да договаря, нито да подпише двустранния протокол от разговора София-Скопие, който би дал на България желаните гаранции.

Екатерина Захариева (ГЕРБ) и Движение за права и свободи упрекна " Продължаваме промяната " в отвод да одобри сходна концепция. " Това щеше да отива на българския парламент ", сподели Станислав Анастасов (ДПС), вносител на предлагането на партията си. " Кирил Петков продължава да блокира процеса на присъединение ", разгласи Анастасов след края на съвещанието.

Предстои обаче импортираният от Христо Иванов план - който в

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР