Комисията по външна политика прие предложеният от Христо Иванов проект

...
Комисията по външна политика прие предложеният от Христо Иванов проект
Коментари Харесай

Външната комисия в НС прие предложението на ДБ за РСМ

Комисията по външна политика одобри препоръчаният от Христо Иванов план за РСМ с 11 гласа.

Тя съумя да събере кворум за съвещание и извика на чуване министър Теодора Генчовска. Прелетяха и нови политически упреци това ли е най-хубавото решение за България и за какво Министерският съвет не излиза с решение по отношение на френското предложение за районен съд Македония.

Началото на съвещанието стартира със спор дали въобще би трябвало да изслушват външния министър на страната ни.

Проекторешението, импортирано от Христо Иванов, за приемане на френското предложение за старта на договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз бе единственият, който се одобри от външната комисия на Народното събрание.

На съвещанието беше и външният министър в оставка Теодора Генчовска.

Провали се опитът на външната комисия да излезе с общо решение въз основа на трите импортирани плана - на Демократична България, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Всички вносители имахме предпочитание да създадем общ текст, само че сътрудниците от Политическа партия явно трансформираха мнението си, изясни при започване на съвещанието някогашният външен министър Екатерина Захариева от ГЕРБ. Внесения от депутатите на Бойко Борисов план бе отритнат.

Надявахме се да създадем нещо общо. Не знам какъв брой време им би трябвало на Политическа партия, само че в тази ситуация факторът време е ъгъл. Щеше ни се да се случи както би трябвало, както му отива на българския парламент, само че очевидно имаме разнообразни визии по какъв начин би трябвало да работи една институция, изясни Станислав Анастасов. И ревизира плана си публицистично - разпорежда на Министерски съвет да утвърди оферти от френското председателство план.

Депутатите отхвърлиха и плана на Движение за права и свободи.

И Христо Иванов благодари на всички сътрудници за съдействието и изясни, че Демократична България ще поддържа и трите плана. Той има публицистични ремонти в текста си - да се запише, че вписването на българите в конституцията на РСМ ще е на равна основа с другите нации. Той предложи и текст, който разрешава на България директно, в допълнение към гаранциите на преговорната рамка, да може да управлява процеса.

Предложенията на ГЕРБ и Движение за права и свободи са неприемливи за нас и ще гласуваме срещу. Това на Демократична България е добра основа, само че не в задоволителна степен, че да дадем единодушието си по този документ, сподели Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия. Изобщо приемането на сходни позиции е преждевременно, нямаме потребност от това в обстановката, в която сме - държавно управление в оставка, външен министър в оставка, който да подписва протоколи с страна, която към този момент е отхвърлила, и да взимаме дълготрайно решение от голяма важност за България и района, изясни той. И изиска сходни решения да се вземат от последващо държавно управление. Държим на европейската интеграция на РСМ и района, само че не непременно, добави Вигенин.

Становището на водача ни Кирил Петков бе, че решението би трябвало да се вземе от Народно събрание. Влязохме без предрешение по какъв начин ще гласуваме. След като се запознахме и с трите плана, ще поддържа решението на Демократична България. Никой от нас не поддържа предложенията на ГЕРБ и Движение за права и свободи, изясни Атанас Михнев от Политическа партия.

От Има Такъв Народ и " Възраждане " оповестиха още веднъж, че са срещу и трите оферти. Пред мен Петков е заявявал по какъв начин би трябвало да измислим да създадем отстъпки по въпроса с езика, по какъв начин да минем в друга посока, описа още веднъж Тошко Йорданов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР