Комисията по ценни книжа и борси (SEC) в САЩ обяви

...
Комисията по ценни книжа и борси (SEC) в САЩ обяви
Коментари Харесай

Американски регулатор спря продажбата на Чикагската фондова борса на китайски инвеститор

Комисията по скъпи бумаги и тържища (SEC) в Съединени американски щати разгласи в четвъртък, че е спряла договорката за продажбата на Чикагската фондова борса (CHX) на финансова група, отпред с китайски вложител, заяви организация „ Ройтерс ". Като мотив регулаторът показва, че има неясноти по отношение на структурата на за собствеността на купувача и подозрения, че след придобиването регулаторът SEC ще може да упражнява контрол.

Решението на SEC постави завършек на двугодишната сага за приемане на позволение за осъществяване на договорката. Предложение за покупката на CHX е направено през февруари 2016 година за 25 млн. $ от финансова група от вложители, отпред с Chongqing Casin Enterprise Group (CCEG) - частна китайска компания, която влага в недвижими парцели и финансови активи.

Продажбата на CHX беше утвърдена от Комитета за задгранични вложения на Съединени американски щати (CFIUS), който съгласно негово известие подробно е проучил договорката от позиция на това дали тя съставлява опасност за националната сигурност. За да бъде финаизирана покупката, тя се нуждаеше и от утвърждение на SEC. През август предходната година Комисията отсрочи решението си поради нуждата от по-подробно изследване.

Решението на CFIUS за продажбата на една от най-старите в Съединени американски щати фондови тържища провокира остри рецензия на конгресмени. Повечето от тях показаха терзание, че въздействието на Китай върху американската стопанска система нараства.

Купувачът CCEG отхвърли каквато и да било връзка с китайското държавно управление и разгласи, че вижда капацитета за развиване на CHX, а дълготрайната цел е да бъдат листнати китайски компании на Чикагската фондова борса, а CHX да сътвори собствен филиал в Китай, на който пък да бъдат препоръчани за търговия акции на американски компании.

Ако договорката беше утвърдена, това щеше да е първият случай, при който китайски вложители ръководят американска фондова платформа за търговия на акции и облигации.

Чикагската фондова борса е учредена през далечната 1882 година, само че на нея сега се пада едвам 0.5 % от дневния оборот от търговия с акции в Съединени американски щати.

Ршението на SEC слага под подозрение съществуването на борсата, защото съгласно нейното настоящо управление, тя се нуждае от нови вложения, с цел да притегли повече участници.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР