Комисията по транспорт на Европейския парламент отхвърли два от трите

...
Комисията по транспорт на Европейския парламент отхвърли два от трите
Коментари Харесай

Комисията по транспорт на ЕП отхвърли два от трите доклада от пакета Макрон

Комисията по превоз на Европейския парламент отхвърли два от трите отчета от пакета " Мобилност " и поддържа предлагането камионите, извършващи товарни транспорти в Европейския съюз, да се връщат един път на три седмици в страната на регистрация на компанията. Докато евродепутатите гласоподаваха пакета, на площада пред Европейския парламент стачкуваха стотици превозвачи от България, Румъния, Полша, Литва и Унгария.

С резюме на събитията - вижте в директното включване на нашия сътрудник Десислава Апостолова.

Тълкуванията на това, което през днешния ден гласоподаваха евродепутатите са разнообразни. От целия пакет " Мобилност " бяха отхвърлени два отчета и беше гласуван един от тях. По време на съвещанието на Комисията по превоз вътре имаше представители на синдикати на западните превозвачи. Те бяха извънредно удовлетворени от отхвърлянето на тези два отчета, тъй като те съдържаха претенции, които са в унисон с страните от Източна Европа, т.е с нашите претенции. И те изтълкуваха гласуването в Комисията като своя победа и проваляне за Източна Европа. Защото в отхвърлените отчети беше и по този начин противоречивото предложение за това водачите да могат да употребяват седмичната си почивката си в кабините на своите камиони.

От друга страна и българските евродепутати също оповестиха гласуването за победа, тъй като гласувайки единствено един от отчетите законодателната процедура стопира - т.е. това е добър вид за България.

Според транспортният министър, в случай че до 31-ви не се стигне до решение по какъв начин ще продължи по-нататък законодателната процедура, този пакет " Мобилност " ще остане за идващия парламент, което съответствува с настояванията на България.

Днес координаторите по отчетите от транспортната комисия се пробваха да се схванат дали е допустимо с признат единствено един отчет от целия пакет, пакетът въпреки всичко да влезе в пленарна зала, само че не съумяха да се схванат. Това ще бъде решавано идната седмица по време на сесията на Екологичен потенциал в Страсбург.

Днес българският транспортен министър Росен Желязков имаше диалози с полския си сътрудник и двамата се схванаха да продължат координираните дейности на страните от Източна Европа.

Ето какво сподели още Росен Желязков.
Росен Желязков, министър на превоза: Аз разговарях с премиера за неговите старания, които той ще направи дружно със своите сътрудници да се уточни ясно и изрично, че тези две години пакетът освен, че не събира утвърждение, той явно разделя както Съвета, по този начин и Народното събрание. На сегашния стадий ние ще изчакаме решението на координаторите, като в това време ще убеждаваме по всички вероятни възможни в границите на Народното събрание способи за правотата на тона, че законодателни решения, признати в края на един мандат и явно разделящи Европа, бизнеса и жителите нямат място на този стадий.
По време на гласуването пред постройката Екологичен потенциал имаше митинг на български и румънски превозвачи. Протестът приключи с български хора, т.е превозвачите бяха явно удовлетворени от резултата, който беше реализиран през днешния ден от Комисията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР