Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент одобри предложението

...
Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент одобри предложението
Коментари Харесай

Европа одобри максимум 1 минута гранична обработка на камион

Комисията по превоз и туризъм на Европейския парламент утвърди предлагането за основаване на европейски норматив за обработка на тежкотоварни коли на гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) от най-много 1 минута. Разпоредбата се отнася единствено за регистрирани в Евросъюза камиони, пресичащи европейска граница.

Предстои гласоподаване на норматива в пленарна зала на идната седмица, а по-късно ще има междуинституционални договаряния сред Европарламента, Европейския съвет и Европейската комисия. На тях предлагането би трябвало да получи утвърждението и на страните членки, където България ще бъде показана от подобаващ министър или дипломат, оповестява Българска национална телевизия.

Текстът получи необятна поддръжка от съвсем всички политически групи в Европейския парламент. Идеята, за която бяха събрани 44 278 подписа, беше стартирана от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков през септември 2022 година в Русе, където казусът с опашките от камиони за интернационален транспорт е изключително изтъкнат.

По време на разискванията през последните седмици неведнъж беше очебийно смисъла на поправката и тежестта на казуса, който коства обилни вреди на превозвачите, водачите, околната среда и живущите в пограничните райони. В момента времето за обработка на един камион е към 3 минути на най-натоварените Граничен контролно-пропусквателен пункт.

Българските гранични пунктове, на които при приемане би трябвало да се ползва нормативът за обработка на камиони са при Видин, Русе, Кулата, Илинден, Ивайловград, Маказа, Златоград, Сомовит, Лом, Оряхово, Силистра, Кардам, Крушари, Кайнарджа, Дуранкулак и Свищов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР