Комисията по транспорт и туризъм на Европарламента одобри днес с

...
Комисията по транспорт и туризъм на Европарламента одобри днес с
Коментари Харесай

България претърпя ново поражение по Пакета „Мобилност“

Комисията по превоз и туризъм на Европарламента утвърди през днешния ден с 27 против 22 гласа съглашението сред договарящите от Екологичен потенциал и Финландското председателство на Съвета на Европейски Съюз за промяната в бранша на автомобилния превоз, известна като Пакета „ Мобилност “.

 Шофьорите ще би трябвало да се връщат за отмора в страните си на регистрация на всеки 3-4 седмици, а камионите – на всеки 8 седмици. Освен това водачите няма да могат да употребяват седмична отмора в кабината на камиона, а ще би трябвало фирмите, които са ги наели, да им заплащат хотел.

Временното съглашение по отношение на разпоредбите за интервалите за почивки беше признато с 27 гласа „ за “, против 17 гласа „ срещу “ и 5 гласа „ въздържал се “.

Временното съглашение по отношение на разпоредбите за достъп до пазара за транспорти на товари, беше признато с 32 гласа „ за “, против 17 гласа „ срещу “ и 0 гласа „ въздържал се “.

В известието от пресслужбата на Екологичен потенциал се споделя, че „ изменените правила за командированите превозвачи, времето за отмора на превозвачите и по-стриктните правила за каботаж (временно транспортиране на артикули от превозвачи, открити отвън приемащата страната членка), имат за цел да прекратят нарушаванията на конкуренцията в транспортния бранш и да дават по-добри условия за почивки на превозвачите “.

Ето в резюме основните правила, по които се водеше спор:
Споразумението резервира съществуващите предели за каботаж (три интервенции в границите на седем дни), само че вкарва вписване на прекосяването на граници с тахографа на транспортните средства, за битка с нарушаванията. За да се предотврати „ систематичния каботаж “, ще се вкара „ период на спиране “ от четири дни преди осъществяването на по-нататъшни каботажни интервенции в границите на същата страна със същото транспортно средство. За справяне с казуса с така наречен компании „ пощенски кутии “, транспортните сдружения ще би трябвало да организират забележителна част от дейностите си в страната на регистрация. Новите правила също ще изискват връщането на камионите в страната на оперативния център на компанията на всеки осем седмици.
 

Тъй като операторите все по-често употребяват микробуси за даването на интернационалните транспортни услуги, тези оператори (използващи леки търговски транспортни средства над 2,5 тона) също ще би трябвало да дават отговор на нормите на Европейски Съюз за транспортни оператори и ще би трябвало да оборудват микробусите с тахограф.

 

Ясни правила за командироването на превозвачите

 

Правилата на равнище Европейски Съюз за командироване на превозвачи ще дадат по-ясна правна рамка за използването на разпоредбите за командированите служащи в мощно мобилния транспортен бранш за понижаване на другите национални подходи и гарантиране на заслужено възнаграждение за превозвачите.

 

Одобрените правила плануват разпоредбите за командироване да се ползват върху каботажните и трансграничните интервенции, като се изключи пренос, двустранните интервенции и двустранните интервенции с едно в допълнение натоварване или разтоварване във всяка посока (или нула на отиване и две на връщане).

 

По-добри работни услови за превозвачите

 

Одобреният текст също включва промени, които оказват помощ за гарантирането на по-добри условия за отмора на превозвачите и им разрешават да прекарват повече време вкъщи.

Компаниите ще би трябвало да провеждат разписанията си по подобен метод, че интернационалните превозвачи да имат опция да се прибират вкъщи на постоянни шпации (поне на всеки три или четири седмици според от работния график).

Задължителната отмора в края на седмицата, известна като постоянната седмична отмора, не може да бъде взета в кабината на транспортното средство, гласи съгласуваният текст. Ако тази почивката се взема отвън дома, то настаняването би трябвало да бъде платено от компанията.

 

В изключителни случаи, новите правила разрешават на превозвачите да надвишават времето на шофиране при строги ограничавания за стигане вкъщи за седмичната отмора, когато са доста покрай главната база.

 

За да влезе в действие, съглашението в този момент би трябвало да бъде утвърдено от министрите на Европейски Съюз и след това от пленарната зала на Парламента, което евентуално ще стане през май

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков, представен от БНР, разяснява вота в комисията по този начин: „ Видя се, че въпреки нежно, има болшинство да бъде прекарано през комисия съглашението, което беше реализирано по пакет „ Мобилност “. Въпреки това тези единствено 5 гласа разлика ни дават някаква вяра, че би могло да се случи нещо в пленарна зала и аз съм сигурен, че и сътрудниците от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация ще работим в една посока да успеем да го създадем. Имаме почти месец да го реализираме “.

Правилата за командироване ще се ползват 18 месеца след влизането в действие на правния акт. Правилата по отношение на времето за почивки, което включва прибирането на превозвачите, ще се ползва 20 дни след влизането в действие на акта. Правилата по отношение на връщането на камионите и други промени в разпоредбите за достъпа до пазара ще се ползват 18 месеца след влизането в действие на акта по отношение на достъпа до пазара за транспорти на товари.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР