Комисията по собственост и стопанство одобри проекта на Годишна програма

...
Комисията по собственост и стопанство одобри проекта на Годишна програма
Коментари Харесай

Варна: Над 12 млн. лева очакват в бюджета от програмата за разпореждане с общински имоти

Комисията по благосъстоятелност и стопанство утвърди плана на Годишна стратегия за ръководство и предписание с парцели – общинска благосъстоятелност през 2024 година, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Съветниците разгледаха документа макар възраженията на Тодор Балабанов от ГЕРБ, че към момента не е изминал 14 – дневният период, в който програмата би трябвало да престои на уеб страницата на Общински съвет, тъй че да бъдат събрани оферти и възражения на заинтригувани страни. Председателят на комисията Йордан Кателиев съобщи, че не е срещу разпоредбите документът да бъде прегледан. Окончателното му гласоподаване ще бъде на идна сесия на Общински съвет, до която въпросният период ще бъде изминал. Така ще бъдат спазени всички условия.

Балабанов изрази рецензия към наличието на програмата. По думите му в нея има заложени за покупко-продажби близо 400 парцела. Предлага се продажбата на 133 незастроени парцела, на 120, върху които има законно построени здания и на други, в които общината има съсобственост. Това било в цялостно несъгласие със поръчките още по време на предизборната акция на кмета Благомир Коцев, чиято позиция била против продажбата на общински парцели.

Зам. - кметът по финансите Христо Рафаилов изясни, че фактически има наличие на общински имоти , само че то е във връзка другото декларирано предпочитание на кмета Коцев. И то е Общината най – сетне да стартира да придобива благосъстоятелност, а освен да продава.

„ Имотите, които се виждат в програмата, демонстрират една подготвеност на общината, в случай че стигнем до покупко-продажби, каквито има декларирани в Морската градина, да имаме източник да ги осъществяваме. Ако се наложи в полза на жителите и обществото да придобиваме парцели, те ще бъдат обезпечени с пласиране на други такива, които не биха били толкоз забавни за обществото и за интереса на жителите. “, сподели Рафаилов.
Очакваните доходи при ръководство и предписание с недвижими парцели общинска благосъстоятелност са в размер на 12 млн. 150 хиляди лв.. Най – огромен дял се чака да пристигна от предписание с недвижими парцели – частна общинска благосъстоятелност – 7.8 млн. лв.. От тях 5.8 млн. лв. от поземлени парцели, а другите от здания. Приходите от концесии се възнамерява да бъдат 1.3 млн. лв.. От приватизация на парцели се чакат 900 хиляди лв..

В програмата има планирани разноски, свързани с придобиване ръководство и предписание с недвижими парцели и движимости – благосъстоятелност на община Варна, Държавата, частни физически и юридически лица.

За наложително отчуждаване на недвижими парцели – благосъстоятелност на частни физически и юридически лица, за общински потребности, са планувани 5.8 млн. лв.. За срутване на здания общинска благосъстоятелност са заложени 800 хиляди лв., а за настоящи поправки на здания и обекти, ситуирани в парцели – общинска благосъстоятелност – 200 хиляди лв.. Всички разноски са в размер на 7 млн. 290 хиляди лв..

В програмата са включени 38 застроени и незастроени нежилищни парцели – общинска благосъстоятелност, за които ще се организира процедура за отдаване чартърен.

133 са недвижимите парцели и движимости – частна общинска благосъстоятелност, за които в Община Варна ще организира процедура за продажба по реда – обществен търг или обществено оповестен конкурс.
А 132 са терените, за които ще се организира процедура по преустановяване на съсобственост с страната, физически и юридически лица, продажба на частта на община Варна, откупуване на част на физическо или юридическо лице.

Имотите частна общинска благосъстоятелност, за които ще се организира процедура за продажба на земя на притежателя на законно издигната постройка върху нея, са 121.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР