Комисията по разузнаването в Камарата на представителите на САЩ съобщи,

...
Комисията по разузнаването в Камарата на представителите на САЩ съобщи,
Коментари Харесай

Разпитват зетя на Доналд Тръмп в Камарата на представителите

Комисията по разузнаването в Камарата на представителите на Съединени американски щати заяви, че ще разпита съветника на Белия дом и шурей на президента Доналд Тръмп – Джаред Кушнър, във вторник (25 юли) в границите на следствието си за съветска интервенция в президентските избори през 2016 година, съобщи АП.

Преди това, на 24 юли, е планувано Кушнър, който непринудено даде обещание да сътрудничи на следствието, да се срещне импровизирано и със сенатската комисия по разузнаването.
Джаред Кушнър
В тази връзка някогашният шеф на националното разузнаване Джеймс Клапър разяснява, че допускът за сигурност на Кушнър би трябвало да бъде най-малкото замразен, до момента в който трае следствието.

Отделно Юридическата комисия на Сената заяви през вчерашния ден, че синът на президента – Доналд Тръмп-младши, и някогашният началник на предизборната акция на Тръмп – Пол Манафорт, са се съгласили да договарят с комисията да бъдат интервюирани импровизирано, отвън общественото чуване, съобщи Ройтерс.
Доналд Тръмп-младши
Комисията посочи, че към този момент няма да изпраща призовки, задължаващи Тръмп-младши и Манафорт да дадат показания на общественото съвещание, планувано за сряда (26 юли), само че си резервира правото за в бъдеще.

Двамата би трябвало да дават отговор на въпроси за присъединяване си в среща в „ Тръмп тауър “ в Ню Йорк през 2016 година с съветска адвокатка.

Комисията добави обаче, че е издала призовка за Глен Симпсън, съобщи Ройтерс. Става дума за съоснователя на компанията „ Фюжън Джи Пи Ес “ (Fusion GPS), който наел някогашния помощник на английското разузнаване МИ-6 Кристофър Стийл да сформира така наречен досие за Тръмп по време на кандидат-президентската акция. В писмо до членовете на комисията юристът на Симпсън съобщи, че клиентът му е в отпуск и не може да се яви пред тях.

През януари Си Ен Ен заяви, базирайки се на анонимни американски източници, че на брифинг в Ню Йорк представители на разследващите служби уведомили Тръмп, че съветските спецслужби разполагали с информация от персонален и финансов темперамент, дискредитираща новоизбрания президент. Сайтът BuzzFeed разгласява в интернет 35-те страници на въпросния документ, напомня ТАСС. Впоследствие в. „ Уолстрийт джърнъл “ обясни, че със събирането на компрометиращите сведения се е занимавала лондонската компания „ Орбис бизнес интеллиджънс “ (Orbis Business Intelligence), ръководена от Кристофър Стийл и Кристофър Бъроуз, в която работели някогашни сътрудници на английските спецслужби.

Джеф Сешънс

Междувременно през вчерашния ден в. „ Вашингтон пост “ заяви, че съветският дипломат във Вашингтон Сергей Кисляк е бил подслушан от американските разследващи служби по какъв начин рапортува на шефовете си, че е обсъждал с Джеф Сешънс въпроси, свързани с президентските избори, в това число такива, значими за Москва, по време на предизборната акция през 2016 година

По това време Сешънс беше сенатор и основен външнополитически консултант на републиканския претендент Тръмп.

Според американски формален източник „ няма нищо автоматизирано несвоевременно в това Сешънс, като сенатор, подкрепящ претендента, да разисква с задграничен посланик политически тематики и даже мнението на Тръмп по тях “. „ Въпросът е дали е минал границата и е обсъждал класифицирана информация, дали е приказвал за покупко-продажби като повдигане на глобите, в случай че руснаците проявят интерес към вложения в Съединени американски щати, или разполагат с компромати против Хилари Клинтън “, разяснява анонимният източник на Ройтерс.

Първоначално Сешънс не призна контактите си с Кисляк, напомня организацията. През март като основен прокурор той си направи самоотвод от следствието на ФБР за връзките на екипа на Тръмп с Русия.

Вчера, на форума по сигурността в Аспен, Колорадо, Клапър разяснява, че от време на време се чуди дали същинската цел на Белия дом не е „ да направи Русия велика още веднъж “ – намек за лозунга на акцията на Тръмп „ Да създадем Америка велика още веднъж “.

И Клапър, и някогашният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Джон Бренан считат, че съветниците на Тръмп е трябвало да бъдат по-предпазливи по отношение на срещите с съветската адвокатка и лобист. По думите на Клапър „ би било добре първо да проучат с кого ще се срещат “. Според него задачата на руснаците е била „ да опипат почвата дали има интерес към сходно предложение “ за компромат за Клинтън. Това му напомняло за „ общоприет съветски шпионски прийом “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР