Комисията по разузнаване към Сената на САЩ е заключила, че

...
Комисията по разузнаване към Сената на САЩ е заключила, че
Коментари Харесай

Русия атакувала системите за гласуване във всички американски щати

Комисията по разузнаване към Сената на Съединени американски щати е заключила, че системите за гласоподаване във всички 50 щата са били цел на Русия през 2016 година, написа вестник " Ню Йорк таймс ".

Изданието отбелязва, че дейностите на Москва са били много по-мащабни от догатките , в това число не са били засечени от щатите и федералните управляващи тогава.
 Показанията на Мълър гледани от 13 млн. фенове
Показанията на Мълър гледани от 13 млн. фенове

Повече зрителско внимание са привлекли други чувания, свързани с Тръмп

В двупартиен отчет се предизвестява, че Съединени американски щати остават уязвими и на президентските избори през 2020 година Откритията са толкоз редактирани по гледище на американските разследващи организации, че даже и някои основни рекомендации за вота идната година са засекретени.

Докладът - първият том от няколко, които ще бъдат оповестени от комисията, разследвала намесата на Русия на изборите през 2016 година - се появи 24 часа, откакто някогашният специфичен прокурор Робърт Мълър предизвести, че Русия работи за нова интервенция, " до момента в който ние си стоим тук ".
 Мълър е открил 126 контакта сред обкръжението на Тръмп и Русия
Мълър е открил 126 контакта сред обкръжението на Тръмп и Русия

По думите му, съветската интервенция продължава…

Докато детайлностите за доста хакерски офанзиви на съветското разузнаване, изключително в щатите Илинойс и Аризона, са добре известни, комисията разказва " невиждано равнище на интензивност против щатската изборна инфраструктура ", което е било най-вече за търсене на пропуски в сигурността на системите за гласоподаване.

Заключава се, че няма доказателства за смяна на някакъв глас при действителното машинно гласоподаване, само че " съветските киберактьори са били в позиция да изтрият или да трансформират информация на гласоподавател " в базата данни на гласоподавателите в Илинойс. Комисията не е разкрила доказателства руснаците да са направили сходно нещо.
 Прокурор Мълър: Тръмп не е оправдан вечно
Прокурор Мълър: Тръмп не е оправдан вечно

Президентът може да бъде разследван след края на мандата си

В следствието на комисията са взели участие републиканците и демократите.

Докладът не подлага на критика директно американските разследващи организации или щатите, само че разказва в какъв мащаб е неуспехът на разузнаването и подценяването на дейностите на Русия.

Дори и през днешния ден, след две години и половина следствие, комисията признава, че " съветските планове във връзка с американската изборна инфраструктура остават неразбираеми ". Руските разследващи организации, изключително военното разузнаване, може би са се " опитвали да се възползват от пропуските в системата по време на изборите по незнайни аргументи, само че са решили да не прибягват до тези варианти ", написа още в резултатите след следствието. Комисията загатва, че разновидностите пред Русия могат да бъдат употребявани на по-късна дата, което е най-голямото терзание за Агенцията за национална сигурност, Департамента за вътрешна сигурност и ФБР.

Докладът също разкрива някои нови забавни обстоятелства . Например се акцентира, че Държавният департамент е бил наясно, че съветски представители са поискали да изпратят наблюдаващи в секциите на вота през 2016 година, както Съединени американски щати изпращат в други страни, в това число и в Русия. В отчета се разяснява, че машините за гласоподаване не са свързани с интернет и най-ефикасният метод за смяна на вота е посредством физически достъп до машините и компютрите.

Докладът е озаглавен " Руските старания против изборната инфраструктура ". Това е първият огласен том след повече от 200 изявленията със очевидци и събиране и обзор на близо 400 000 документа. Следващите томове ще се отнасят до дейностите на Русия в потреблението на обществените мрежи за оказване на въздействие върху американския гласоподавател, както и контактите сред Русия и членовете на акцията на Тръмп.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР