Комисията по промишлеността и енергетиката към Европарламента ще гласува днес

...
Комисията по промишлеността и енергетиката към Европарламента ще гласува днес
Коментари Харесай

Поправките в газовата директива трябва да бъдат гласувани днес на комисия в ЕП


Комисията по индустрията и енергетиката към Европарламента ще гласоподава през днешния ден плана за допълнение по газовата инструкция на Европейски Съюз, който уголемява опциите на Брюксел за надзор над газопровода „ Северен поток 2 “. Повечето от членовете на комисията, в това число и ръководителя Ежи Бузек към този момент обявиха желанието си за поддръжка на документа.

Директивата през февруари бе подкрепена от комисията от непрекъснатите представители на Европейски Съюз, а текстът й бе авансово утвърден на договарянията сред Съвета на Европейски Съюз Европейския парламент. След одобряването от парламентарните комисии, документът ще бъде импортиран на сесия на Екологичен потенциал, която по предварителни данни ще се състои на 3 – 4 април. Очаква се датите за парламентарната сесия да бъде утвърдена, след прекосяването на гласуването на поправките в директивата през съответните комисии до 18 март. След април не се чакат сесии на Екологичен потенциал, защото следва провеждането на изборите за нови евродепутати в интервала 23 – 26 май.

Ако премине през гласоподаване на сесия на Екологичен потенциал на 3 – 4 април, документът следва да бъде одобрен от Съвета на Европейски Съюз, а по-късно всички страни от общността би трябвало да вкарат промените в националните си законодателства. По предварителни данни условието ще е за въвеждане на измененията в националните законодателства до края на 2019 година, с цел да може по думите на генералния шеф по енергетика към Европейска комисия Домиинк Ристори, обновената газова инструкция би трябвало да влезе в действие преди стартирането на газопровода „ Северен поток 2 “, с цел да може дейностите й да обзет и този план.

Както нееднократно към този момент бе обявено, съветската страна има желание да пусне в употреба газопровода „ Северен поток 2 “ до края на 2019 година.

Поправките в газовата инструкция плануват опцията дейностите на Третия енергиен пакет към този момент да обгръщат и морските газопроводи от трети страни за страните от Европейския съюз. Това значи, че операторът на „ Северен поток 2 “ би трябвало да е компания, самостоятелна от „ Газпром “, а 50 % от потенциала на газопровода да бъде запазен за транспорт на газ от самостоятелни снабдители. Експертите разясняват, че за неустановен интервал от време това може да остави тръбата на половина празна. В случая е значимо по какъв начин ще бъдат изпълнени другите ремонти, които плануват страната, на чиято територия излиза газопровода да има право за изключение от нормите на Третия енергиен пакет, само че след съвещания с Европейската комисия.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР