Комисията по правни въпроси в Народното събрание прие ветото на

...
Комисията по правни въпроси в Народното събрание прие ветото на
Коментари Харесай

Комисията по правни въпроси прие ветото на президента за промени в Наказателния кодекс

Комисията по правни въпроси в Народното събрание одобри ветото на президента Румен Радев по отношение на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се възвръщат пълномощията на пленума на Висшия правосъден съвет и на основния прокурор.

Доводите на ръководещото болшинство са, че претекстовете на президента имат право и че измененията в Конституцията са били признати “твърде бързо ”.

„ С признатите преходни и заключителни разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс целеустремено се подценява върховенството на Конституцията “, показва Радев.

С измененията в Наказателно-процесуален кодекс депутатите възвърнаха краткотрайно работата на настоящия Висш правосъден съвет , въпреки че преди този момент го унищожиха с промени в Конституцията. Промяната на Висш съдебен съвет, както и лишаване на част от пълномощията на основния прокурор бяха в сърцевината на правосъдната промяна. Макар че поправките в Конституцията бяха признати, към момента няма определен състав на съвета, нито пък непрекъснато настоящ основен прокурор. Затова Народното събрание небрежно гласоподава нови ремонти , с които разреши настоящето състояние да се удължи.

С измененията в Конституцията бяха отнети и част от пълномощията на основния прокурор, което пък ограничи опцията му да влияе върху редовите обвинители. Става дума за така наречен „ контрол за правда “ – опцията да се изиска всяка кореспонденция и да се анулира към този момент взетото решение. Тази корекция беше направена, въпреки че и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, а и предшественикът му на поста Иван Гешев твърдяха, че ще се стигне до безконтролност на прокурорите . С последващите промени, върху които Радев е наложил несъгласие, се даде опция обвинител номер 1 да резервира старите си пълномощия най-малко краткотрайно.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР