Комисията по правни въпроси в Народното събрание подкрепи на второ

...
Комисията по правни въпроси в Народното събрание подкрепи на второ
Коментари Харесай

Депутатите подкрепиха омбудсмана срещу свръхправомощията на ЧСИ

Комисията по правни въпроси в Народното събрание поддържа на второ четене мнението на омбудсмана против свръхправомощията на, препоръчани с промени в Граждански процесуален кодекс.
Със седем гласа „ срещу “, девет „ въздържал се “ и единствено два гласа „ за “, депутатите отхвърлиха новите текстове.
По време на съвещанието омбудсманът още веднъж изложи позицията си против процедурата за непринудено събиране на вземания, които не са минали през съд, на правосъдните реализатори да се дават квазисъдебни и квазимедиаторски функционалности.
 Пострадали от ЧСИ насочиха 14 въпроса към институциите Пострадали от ЧСИ насочиха 14 въпроса към институциите
Серия въпроси, касаещи заповедното произвеждане, насочат от сдружението на потърпевшите от частни правосъдни реализатори (ЧСИ) " Солидарно...
„ Кредиторът би могъл да изпрати нотариална покана на длъжника. А и според настоящата наредба на член 18, алинея 5 от Закона за частните правосъдни реализатори и все още частният правосъден реализатор може да връчва всевъзможни предложения, известия и отговори по отношение на гражданскоправни връзки, по предписание на съда “, уточни доцент Ковачева.
Тя акцентира също, че сериозен проблем е и това, че не се планува правосъдният реализатор да прави инспекция на дълга. Особено притеснително е, че се позволява към настояването да се ползва копие от документа, удостоверяващ вземането, в случай че „ кредиторът “ има подобен.
„ Горното значи, че всяко лице, претендиращо да е заемодател, би могло да подаде такова искане до правосъден реализатор и да изиска събиране на взимане, за което не разполага с какъвто и да било документ, или на процедура се позволява процедурата да започва на съображение на изказване, неподкрепено с доказателства “, добави омбудсманът.
Цялото мнение на омбудсмана, изпратено до правната комисия, може да видите тук:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР