Комисията по правни въпроси подкрепи на второ четене промените в

...
Комисията по правни въпроси подкрепи на второ четене промените в
Коментари Харесай

На ниво комисия: Оптимизира се отчуждаването на имоти

Комисията по правни въпроси поддържа на второ четене измененията в Закона за държавната благосъстоятелност, свързани с процедурата по отчуждаването на частни парцели, съобщи БГНЕС.
С измененията вносителите се надяват да се усъвършенства процедурата , а задачата е да се защитят изключително значими държавни или публични ползи. Измененията плануват в 7-дневен период от постъпването на настояването съдът да позволява авансово осъществяване на акта за отчуждаване, само че единствено в случай че става въпрос за реализирането и построяването на значими инфраструктурни обекти и обекти с национално значение. За това обаче би трябвало да бъдат налице няколко условия – парцелът да не е само жилище на притежателя, както и избраното обезщетение да е импортирано по сметка на правоимащото лице или регионалния шеф.
„ Предвижда се и доста явен механизъм за това, в случай че земята е земеделска или горски фонд, както и в случай че върху нея има постройка с някаква индустриална мощ. На притежателя ще бъде изплащано обезщетение за приходите, които би получил от момента на предварителното влизане на страната в парцела до окончателната оценка, която ще даде съда като способен орган. Целта хем да се отбрани националния интерес – да не забавяме огромните инфраструктурни планове, само че да е обезпечена и неприкосновеността на частната благосъстоятелност “, разяснява депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е измежду вносителите на законопроекта.
Според него с измененията се търси баланс сред частния и държавния интерес.
„ Всички желаеме вложения, по-достъпна среда и връзка сред районите, само че това изисква и своите административни стъпки, които би трябвало да бъдат извървени. Опитали сме се да понижим периодите за това, посредством авансово въвеждане в парцела, само че в същото време частната благосъстоятелност да не бъде накърнявана “, изясни още Ненков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР