Комисията по правни въпроси на Европейския парламент обсъди по време

...
Комисията по правни въпроси на Европейския парламент обсъди по време
Коментари Харесай

Емил Радев: Дискриминационно е да питаме европейските граждани за сексуалната им ориентация

Комисията по правни въпроси на Европейския парламент разиска по време на своето съвещание отчет по отношение на осведомителното табло за 2017г. квалифициран от евродепутатката Юте Гутеланд, от групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент.

В него тя приканва ЕК да вкара в процедурата през идната година, нов индикатор за достъпа до правораздаване на общността на ЛГБТИ, да вземем за пример във връзка с достъпа до правна помощ, продължителността на производствата в случаи на дискриминация на ЛГБТИ или, когато е използвано, въздействието на ограничения като обръщането на тежестта на доказване.

В провелата се полемика по отчета, доста от евродепутатите показаха мнение, че тези въпроси въобще не им е мястото в отчет за Информационното табло за правораздаването и нямат връзка с тематиката. Те подчертаха, че не би трябвало да се поставя акцент върху дискриминирането единствено на една група хора, в тази ситуация ЛГБТИ, а по-скоро да се приказва за унищожаване на дискриминирането като цяло.
Българският евродепутат от групата на ЕНП/ГЕРБ Емил Радев взе интензивно присъединяване в дебата по отчета, като категорично акцентира, че този текст би трябвало да бъде променен, защото „ самият факт да се питат европейските жители каква е половата им ориентировка е дискриминационна процедура. “ Той изрече подозрение и за несъгласие на това предложение с наредбите на регламента за отбрана на персоналните данни, съгласно който се не разрешава обработката на персонални данни свързани със половия живот или половата ориентировка на физическите лица.

Емил Радев обърна внимание и на обстоятелството, че би трябвало да се има поради, че Информационното табло дава информация по отношение на действието на правосъдните системи и в тази връзка то би трябвало да дава справедлива визия, основана на статистически данни, а не да се употребява за политически оценки.

Целта на осведомителното табло е да помогне на националните органи да подобрят успеваемостта на своите правосъдни системи, като се слага акцент главно върху противоречивите производства по цивилен и търговски каузи. Във фокуса на анализите са и административните каузи, с цел да се поддържат напъните на държавите-членки да проправят път към по-благоприятна среда за вложенията, бизнеса и жителите.

Информационното табло дава информация по отношение на действието на правосъдните системи и оказва помощ да се оцени въздействието на промените в тези системи. Ако Информационното табло свидетелства за слаби резултати, постоянно се постанова осъществяването на по-задълбочен разбор на аргументите за тях. Тази характерна за всяка страна оценка се прави в подтекста на процеса на европейския учебен срок чрез разговор с органите и заинтригуваните страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР