Комисията по правата на човека осъди убийството на трети политик в Еквадор

...
Междуамериканската комисия по правата на човека осъди убийството на трети
Коментари Харесай

Междуамериканската комисия по правата на човека осъди убийството на трети еквадорски политик за по-малко от месец, призовавайки за прекратяване на кръвопролития.

В публикация в социалните медии във вторник организацията написа, че „настоятелно призовава държавата [Еквадор] да разследва усърдно и да засили мерките за предотвратяване на политическо насилие“.

Последната стрелба е станала в понеделник край крайбрежния град Есмералдас. Педро Брионес, местен лидер на лявото Движение за гражданска революция, е бил застрелян пред дома си в селската енория Сан Матео, според вестник El Universo.

Съобщава се, че двама заподозрени са се приближили до Брионес на мотоциклет и са го простреляли във врата. Той беше обявен за мъртъв в близката болница.

Еквадор остава на дни от провеждането на предсрочни избори на 20 август, след като президентът Гилермо Ласо използва конституционните си правомощия, за да разпусне Националното събрание и да прекрати президентството си през май.

Но напоследък в страната се наблюдава скок в убийствата и наркопрестъпленията, тъй като наркокартелите все повече се възползват от първокласното местоположение на Еквадор, на брега между регионите за производство на кокаин в Перу и Колумбия.

Брионес е от същата политическа партия като настоящия фаворит за президентския пост Луиза Гонсалес.

След смъртта му тя и други партийни лидери се обърнаха към социалните медии, за да си спомнят за политическия организатор.

„Еквадор преживява най-кървавата си ера“, пише Гонсалес. „Дължим това на пълното изоставяне на едно некадърно правителство и държавата, превзета от мафиите.“

Тя призова за „спешна“ промяна, обещавайки „здрава ръка срещу престъпността“.

Тактиките за борба с престъпността „Mano dura“ или „силна ръка“ намериха нова популярност в някои части на Латинска Америка, включително Ел Салвадор, където президентът Найиб Букеле спря гражданските свободи, за да организира масов потушаване на груповото насилие.

В Еквадор други водещи кандидати за президент като консервативния бизнесмен Ян Топич — когото критиците наричат ​​„еквадорския Букеле“ — също водеха кампания с платформи за твърда борба с престъпността, особено след неотдавнашното насилие .

„Колко още лидери, колко още граждани трябва да паднат, за да спре това насилие, през което преживяваме?“ Топич написа в социалните мрежи. „Това трябва да се промени! Ще приложим силна ръка към престъпниците, за да възстановим мира в страната ни.“

Смъртта на Брионес настъпи по-малко от седмица, след като кандидат за президент беше убит при отделна стрелба. Членът на Националното събрание Фернандо Вилависенсио завършваше президентската си кампания в столицата Кито, когато беше прострелян в главата на 9 август.

А на 23 юли Агустин Интриаго, който наскоро беше преизбран за кмет на пристанищния град Манта, беше убит, когато се предполага, че въоръжен мъж е минал покрай него в откраднат пикап.

Местен футболист, Ариана Естефания Чанкай, също беше убит при атаката.

Полицията продължава да разследва стрелбите и досега са арестувани шестима колумбийски заподозрени за убийството на Вилависенсио. Съобщава се, че седми е загинал по време на стрелбата, когато екипът за сигурност на Villavicencio е отговорил на атаката със стрелба.

Вилависенсио, бивш журналист, беше открит критик на корупцията, особено по време на администрацията на бившия президент Рафаел Кореа.

Смъртта му беше на видно място в дебат в неделя вечерта между останалите кандидати, които рекламираха решенията си за нарастването на тежките престъпления.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР