Комисията по политически въпроси и сигурност към Парламентарната асамблея на

...
Комисията по политически въпроси и сигурност към Парламентарната асамблея на
Коментари Харесай

Парламентарната асамблея на ОССЕ атакува с резолюция Северен поток 2 и Турски поток


Комисията по политически въпроси и сигурност към Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) одобри резолюция, която дефинира „ Северен поток 2 “ и „ Турски поток “ като средство за политическо и икономическо принуждаване на подвластните от доставки на енергийни запаси страни. Поправките в документа са импортирани от представителите на Съединени американски щати.

Автор на резолюцията „ Енергийна сигурност в района на ОССЕ “ е на представителя от Литва Рута Милюте.

Документът показва безпокойствие във връзка „ корупционните практики, в частност в границите на държавните монополи, работещи в енергийния бранш “, а също по този начин в него се акцентира нуждата от развиването на разговор сред страните, експортиращи, импортиращи енергийни запаси и осъществяващи пренос.

Резолюцията приканва държавните управления на страните, участващи в ОССЕ да се въздържат от потреблението на енергийните запаси като инструмент за послушание или оказване на въздействие върху страните, зависещи от внос, реализиране на доставки или пренос на енергийни запаси.
Представители на парламентарната асамблея от Съединени американски щати дружно с няколко сътрудници от Канада и Литва са внесли корекция, посредством която в документът се показва „ изключително безпокойствие във връзка плановете „ Северен поток 2 “ и „ Турски поток “ и евентуалното им потребление като средство за политическа и икономическа насила върху подвластните от доставки страни - участнички “.

„ Става дума за повишаването на зависимостта от един източник (на енергийни ресурси). Приятели от Централна и Източна Европа могат да пострадат от това. То може да докара до растеж на корупцията и неустойчивост в района. Както преди малко сподели Украйна има редица последици, свързани с разширението на потока ( " Северен поток 2 " ). „ Турски поток “ усилва способността за въздействие от страна на Русия върху другите страни и може да има отрицателни последици. Не може да позволим на Русия посредством силата си да усили фрапантно зависимостта на Европа. Смятаме, че демократичните институции не могат да бъдат заложници на енергийните доставки, свързани със „ Северен поток 2 “ и „ Турски поток “. Призовавам всичките сътрудници да поддържат тези корекция “ е споделил представителят на Съединени американски щати Лий Зелдин.

Турската делегация от своя страна се е оповестила срещу поправката, защото доставките ще зависят от съглашения сред страните, които могат да избират дали да се причислят към „ Турски поток “, или не.

Освен това са били признати и други ремонти на представителите на Съединени американски щати в ОССЕ. С тях се предлага на страните, които членуват в ОССЕ да основат инфраструктурата, нужна за присъединение на все по-глобализиращият се пазар на природен газ, включително и посредством усилване на районната взаимосвързаност, а също по този начин оказване на „ взаимна поддръжка при възпирането и потискането на опитите на страните...да употребяват енергийните доставки като средство за икономическа насила “.

Комисията е приела резолюцията като се е съобразила с поправките.

Комисията по политическите въпроси и сигурността на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и съдействие в Европа одобри също по този начин по-рано план за резолюция, осъждаща дейностите на Русия в Крим и в Керченския проток. Документът е озаглавен " Милитаризирането от Руската федерация на краткотрайно окупираната Автономна република Крим и град Севастопол, Украйна, Черно и Азовско море ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР