Комисията по подбора на кандидатите за длъжността европейски прокурор от

...
Комисията по подбора на кандидатите за длъжността европейски прокурор от
Коментари Харесай

Двама прокурори и един съдия продължават в надпреварата за европейски прокурор от България

Комисията по подбора на претендентите за длъжността европейски прокурор от Република България предложи на министъра на правораздаването Цецка Цачева кандидатурите на прокурор Десислава Пиронева, прокурор Светлана Шопова-Колева и арбитър Теодора Георгиева за присъединяване в конкуренцията за поста, оповестиха от Висшия правосъден съвет (ВСС).

Процедурата по подбора мина през два стадия – инспекция по допустимост на претендентите въз основа на показаните от тях документи и обществено чуване на позволените претенденти, извършено на 18 февруари 2019 година, и предавано в действително време на уеб страницата на Висшия правосъден съвет. Предстои до 13 март т.г. министър Цачева да внесе трите оферти в Министерски съвет, след което утвърдените кандидатури ще бъдат изпратени на секретариата на Комитета по подбора в Брюксел в период до 31 март т.г.

Съгласно Регламента за основаване на Европейската прокуратура, трите кандидатури, излъчени от българската страна, ще бъдат прегледани от Комитета по подбора, основан в сходство член 14, параграф 3 от Регламента, като и тримата претенденти ще преминат присъствено чуване. След разглеждането на кандидатурите и чуването, Комитетът по подбора ще изготви мнение за квалификацията на претендентите и ще уточни дали те дават отговор на изискванията по член 16, параграф 1 от Регламента.

Комитетът ще класира претендентите съгласно тяхната подготовка и опит, с цел да укаже реда на предпочитане. След приемане на обоснованото мнение на Комитета, в това число на листата с класирането,

Съветът на Европейския съюз, като работи с нормално болшинство, ще избере и назначи един от претендентите за европейски прокурор от България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР