Комисията по петиции на Европейския парламент обсъди петициите на двама

...
Комисията по петиции на Европейския парламент обсъди петициите на двама
Коментари Харесай

ЕП обсъди петициите на двама българи заради недопускането на България в Шенген

Комисията по петиции на Европейския парламент разиска петициите на двама българи поради недопускането на България в Шенген. Това заяви Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, член на Комисията по петиции, зам-председател на Комисията по цивилен права, правораздаване и вътрешни работи. 

“Току що в комисията по петиции в Европейския парламент обсъдихме две български петиции по отношение на правото ни да се присъединим към Шенгенското пространство. Това се случва единствено седмица, откакто с гласуваната нова резолюция Европейският парламент заявява безапелационната си поддръжка за пълноправното участие на България и Румъния. Както проличава и от извършеното чуване, тематиката остава измежду акцентите в дневния ред на евродепутатите. Днес обсъдихме въпроса и с представители на Европейската комисия и водещи преподаватели в региона на Шенгенското пространство. Всички се обединихме към тезата, че България и Румъния изгубиха прекалено много време по пътя към своето пълноценно консолидиране в свободното пространство без граници.  Това са 12 години, в които жителите на двете страни – близо 26 милиона души, са подложени на несправедливи, даже бих споделил, унизителни двойни стандарти. Дискриминацията, на която сме очевидци, е резултат не просто от неспазване на критериите за присъединение – с ветото, което ни постановат две страни членки се нарушават базисни правила и полезности на Европейския съюз.

Ние не сме втора употреба европейци! От неприемането ни в Шенген страдат освен жителите, само че и бизнесът. Пряко пострадали са превозвачите, туризмът... Нанасят се вреди и на околната среда.

Заради времето, което лишава чакането на българо-румънската граница, да вземем за пример превозвачите ни губят 150 милиона евро годишно. Присъединяването ни към Шенген на процедура ще значи по-малко опашки по границите, по-бързо напредване на хора и услуги, което от своя страна ще докара и до понижаване на разноските и в последна сметка до по-висока успеваемост за браншове като превоз, логистика, туризъм. Сектори, които са гръбнакът на Европа!

По време на полемиките показах мнението, че в случай че има пропуски в сигурността на Шенген, то решението не трябва да се търси в стягане и усложняване на вътрешнограничните инспекции, а в увеличение на сигурността на външните европейски граници. Именно поради това Европейския съюз се нуждае от България и Румъния в Шенген!, написа още Емил Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР