Комисията по отбрана одобри договорите със САЩ за нови изтребители

...
Комисията по отбрана одобри договорите със САЩ за нови изтребители
Коментари Харесай

Комисиите по отбрана и финанси гласуваха договорите за F-16

Комисията по защита утвърди договорите със Съединени американски щати за нови изтребители F-16 с 13 гласа " за " и 8 " срещу ". Решението беше признато с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Обединените патриоти без " Атака ". Българска социалистическа партия и Воля гласоподаваха срещу. Ако договорите бъдат утвърдени до 31 юли, а парите по договорката преведени до края на годината, първите изтребители ще стартират да идват в България през 2023 година


8 нови самолета, бойни муниции, системи за навигация и ръководство, индустриално съдействие и технологии четвърто потомство купува България, разгласи военният министър Красимир Каракачанов.
Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на защитата: Но са безспорни спекулации са, че са направени някакви взаимни отстъпки със качествата на самолета, неговото въоръжение и изобщо качеството му да бъде употребен като дейно летателно-бойно средство за осъществяване на неговите задания по Конституция и по съюзнически задължения.

Така Каракачанов отговори на рецензиите на Българска социалистическа партия, че самолетите са без умни ракети въздух-земя. " Атака " желаеха Съединени американски щати да създадат отстъпка от цената.

Таско Ерменков, Българска социалистическа партия: Ние си купуваме една скъпа играчка. Ламборджини с чип за ограничаване на скоростта. Вие всички говорите, че няма скрити разноски. Аз пък настоявам, че колкото и да е точна прогнозата, на която се прави цената - Божа работа!
Заместник-министърът и основен договарящ със Съединени американски щати Атанас Запрянов уточни, че България купува един от най-модерните самолети.

Атанас Запрянов, зам.-мин. на защитата: Докрая на тази година ще има контракти за 150 самолета F-16 " Вайпър ", а се чака следващата година тяхното число да нарасне до 300 самолета.
Владимир Тошев, ГЕРБ: Това, което купуваме, е бъдеще за авиацията и бъдеще и вероятност за въоръжените ни сили. F-16 блок 70-72 " Вайпър " има 70% от хардуера и 95% от софтуера на F-35.
Симеон Симеонов, Движение за права и свободи: Едно хубаво нещо, дълги години чакано, се случва! Сигурността коства пари.

Заради договорката за F-16, Комисията по бюджет и финанси утвърди и актуализацията на бюджета и увеличение на недостига с цел да бъдат обезпечени парите за изтребителите. Българска социалистическа партия, " Воля " и " Атака " гласоподаваха срещу.

От левицата упрекнаха ръководещите, че са сключили договорка за изтребител, от който до момента не е създадена нито една численост и че цената е нереална.
Румен Гечев- народен представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ": Всъщност вие не желаете да влезете в Народното събрание и да кажете, че желаете 3 милиарда Щеше да бъде по-честно.
" Атака " упрекна ръководещите, че не са планували опция за бартер на самолетите.

Николай Александров - ПГ " Обединени патриоти ", Атака: Друг тип договорка. Покупката, освен с заплащане, само че и на бартерно начало може да има своя израз.
Йордан Цонев - народен представител от ПГ на Движение за права и свободи: Покупката на подобен диаметър военна техника не е покупка на картофи и фасул за продоволствието на българските военнослужещи.
Владислав Горанов - министър на финансите: Договорът, който предлагаме на българския парламент да бъде утвърден, не е като покупка на леки коли за администрацията. Той съдържа геополитика, той съдържа стратегическо позициониране на България в границите на Алианса.

Финансовият министър увери, че актуализацията на бюджета няма да се отрази върху фискалната непоклатимост.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР