Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните

...
Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните
Коментари Харесай

Европа остава без лекарства, всичко се произвежда в Китай

Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните в Европейския парламент настоя за повече автономия на Европейски Съюз и по-добре координирани тактики за справяне с дефицита на медикаменти. Проблемът е, че доста основни лекарства се създават в Китай и страни отвън общността.

В отчет по отношение на дефицита на медикаменти, признат със 79 гласа „ за “ и 1 „ срещу “ комисията преглежда главните аргументи за дефицита на медикаменти. В текста се акцентира нуждата от засилен отговор на Европейски Съюз, защото в цяла Европа казусът се изостря в допълнение от здравната рецесия с COVID-19, което има директно негативно влияние върху здравето, сигурността и непрекъснатостта на лекуването на пациентите. Докладът приканва Европейската комисия да включи в идната Стратегия за фармацевтичните артикули оферти за решение на въпроса за наличността, достъпността и цената на безвредни медикаменти в Европа.

Евродепутатите приканват Европейската комисия да предложи способи за възобновяване на фармацевтичното произвеждане в Европа, като се даде приоритет на съществени и стратегически лекарства, защото понастоящем 40% от предлаганите в Европейски Съюз медикаменти произлизат от страни отвън Европейски Съюз, а 60 - 80% от дейните фармацевтични съставки се създават в Китай и Индия. Те предизвикват въвеждането на финансови тласъци, в сходство с разпоредбите за държавна помощ, с цел да подтикват промишлеността да се създават дейни фармацевтични съставки и медикаменти в Европа. Те също по този начин приветстват новата здравна стратегия на Европейски Съюз EU4Health, чиято цел е да направи медикаментите и здравното съоръжение по-достъпни.

Докладът приканва също страните членки да споделят положителните практики в ръководството на запасите от медикаменти и съоръжение и да основат координирани здравни тактики, в това число организирането и в бъдеще на взаимни публични поръчки на медикаменти в Европейски Съюз. Евродепутатите също по този начин приканват Европейската комисия да сътвори европейски запас за изключителни обстановки на медикаменти от стратегическо значение, по сходство на механизма RescEU. Той би трябвало да действа като „ европейска незабавна аптека “, с цел да минимизира дефицита на лекарства. Равен достъп за всички страни членки следва да бъде обезпечен посредством нов механизъм за заслужено систематизиране.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР