Комисията по образование в Столичния общински съвет прие нови правила

...
Комисията по образование в Столичния общински съвет прие нови правила
Коментари Харесай

Столичният общински съвет ще гласува нови правила за прием в първи клас

Комисията по обучение в Столичния общински съвет одобри нови правила за банкет в първи клас. Предстои те да бъдат гласувани от съвета.

Правилата са доста значими за родителите, които имат две и повече деца. Заместник-кметът по образованието Тодор Чобанов изясни какво тъкмо се трансформира:

„ Правилата за първи клас аса същите като предходната година. Има единствено една основна смяна и тя е смяна, която е въведена във водещия правилник, а това е Наредбата на МОН за организацията на образователния развой и става дума за преимуществото, което ще получат братята и сестрите при приема. В най-хубавия интерес на детето е то да отиде при по-голямото братче или сестриче, тъй че това нещо ще се случва с смяната, която е напът да бъде гласувана в СОС. Това е смяна, която класира най-отпред на опашката дете, което има по-голям брат или сестра в същото учебно заведение до 12 години., а след 12 години съществуването на такова по-голямо дете ще носи доста сериозен бонус брой точки, които ще разрешават също, не със 100-процентова сигурност, само че с огромна степен на възможност по-малкото дете да отиде в учебното заведение на по-голямото. “

Нови правила има и за яслите и детските градини в столицата. Те би трябвало да бъдат гласувани от Столичния общински съвет. Мария Минчева – шеф на дирекция “Образование “ в Столична община изясни:

„ Промяната е обвързвана с прекосяването на критериите „ брат и сестра “, „ деца близнаци “ и „ подбудени деца “ от обществените критерии към общите критерии, която ще даде по-голям брой такива деца да бъдат приети  детските градини.  Едновременно с това сме трансформирали и квотата, която беше 40 за деца по обществени критерии и 60 за деца по общи критерии. Сега тази квота е в съответствие 30:70, с цел да не ограничаваме опцията на родители с едно дете също да бъдат признати в детска градина. “ 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР