Комисията по наука и образование към Общински съвет – Варна

...
Комисията по наука и образование към Общински съвет – Варна
Коментари Харесай

Община Варна дофинансира паралелки в няколко училища за да не изгуби учениците

Комисията по просвета и обучение към Общински съвет – Варна даде единодушието си за разпределяне на близо 138 000 лева за дофинансирането на маломерни и слети паралелки в шест общински учебни заведения. Учебните заведения, в които има такива паралелки, са ОУ „ Кап. Петко челник “, СУ „ Елин Пелин “, ОУ „ Св. Кл. Охридски “ в с. Константиново, СУ „ П. К. Яворов “, ОУ „ Иван Вазов “ и СУ „ Л. Каравелов “. Това съобшиха от Общински съвет - Варна.

Най-много средства ще бъдат отпуснати на ОУ „ Капитан Петко челник “ и ОУ „ Св. Кл. Охридски “, в които има и най-вече независими и слети паралелки с брой възпитаници под норматива. Двете учебните заведения са единствените в кв. „ Галата “ и с. Константиново, като първото обгръща и учениците, живеещи в местностите „ Ракитника “, „ Боровец “, „ Прибой “, „ Зеленика “. Те дават отговор на изискванията за реализиране на първокласен учебно-възпитателен развой, само че още по-важното е, че в тези учебни заведения децата учат покрай дома и не се постанова да пътуват, разяснява Лилия Христова, шеф на Дирекция „ Образование и юношески действия “ в Община Варна.

Подобна е казусът и със СУ „ Пейо К. Яворов “ – единственото приблизително учебно заведение в регион „ Вл. Варненчик “. В паралелките се образоват най-вече обществено слаби възпитаници, живеещи на територията на региона. Решението за дофинансирането ще има обществен резултат и ще даде опция на записаните в тях възпитаници да завършат междинното си обучение.

В СУ „ Любен Каравелов “ в кв. „ Аспарухово “ децата са най-вече от малцинствата. До момента те са се обучавали в учебното заведение и родителите им желаят да продължат образованието си в „ Любен Каравелов “, защото за тях е непостижимо да поемат пътните разноски до различен квартал.

От малцинствените групи са и по-голямата част от учениците в Xб клас с профил „ Софтуерни и хардуерни науки “ в СУ „ Елин Пелин “, който също се дофинансира. Учениците живеят в региона на учебното заведение и не биха траяли образованието си в друго учебно заведение, се показва в претекстовете на администрацията. Другата дофинансирана паралелка – XIа с профил „ Изкуства – Хореография “, е единствената в града със характерни образователни предмети, които се учат в наложително избираема подготовка. Осигуряването на средства от общинския бюджет ще даде опция на учениците да продължат образованието си.

В региона на „ Иван Вазов “ няма друго главно учебно заведение със свободни места и в същото време учениците да се образоват в най-близкото по местоживеене образователно заведение. С дофинансирането ще могат да се запазят двете паралелки през идващите години. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР