Комисията по култура и медии отхвърли в зародиш идеята на

...
Комисията по култура и медии отхвърли в зародиш идеята на
Коментари Харесай

И Министерството на културата не подкрепи идеята за "ваучери за култура" за 18-годишните

Комисията по просвета и медии отхвърли в зародиш концепцията на депутатите от Българска социалистическа партия всеки жител, навършил 18 години, да получава еднократен ваучер на стойност най-малко 200 лв. за посещаване на културни мероприятия. Законопроектът бе взаимстван от италианския опит и съгласно социалистите би инжектирал средства в културата и би построил привички у младежта. По техни сметки би коствал на бюджета 15 млн. лева

Очаквано мнението на Министерството на финансите по законопроекта бе негативно. Антон Кутев обаче се изуми, че законопроектът е отритнат и от Министерството на културата, потвърждавайки, че министърът Боил Банов подкрепил концепцията в персонален диалог. Според депутата от Българска социалистическа партия законопроектът би обхванал 75 хиляди души през 2019 година и би могъл да върне вложеното назад в културните институции. " Парите дори ги има, само че няма да се одобри единствено тъй като се внася от Българска социалистическа партия. "

От Министерството на културата считат, че концепцията не е прецизирана механически, няма разбор на изгодите и цените на билетите не са повода за ниското ползване на просвета измежду младежта. Според Тома Биков и Евгени Будинов (ГЕРБ) обявиха, че ваучерът ще внуши, че изкуството е гратис и обезценява труда на артистите. Пък и културата била прекомерно необятно и нереално разбиране, въпрос на усет. " И безвкусици ", вметна Александър Симов (БСП).

Рашидов упрекна медиите и " Денят стартира с нещо... "

Най-радикално се изрече ръководителят на комисията Вежди Рашидов, съгласно който не тези 200 лева биха върнали младежите по музеите, а смяна в медийния закон. Според някогашния отраслов министър, а в този момент ръководител на медийната комисия в Народното събрание, законът трябвало да вмени " просветителна форма на държание " на публичните медии. И даде чудноват образец, нападайки наново културното предаване на Българска национална телевизия " Денят стартира с просвета ":

" Когато сутринта в кабинета на Мартинез (директорът на Лувъра - бел. ред.) подписвам нови 5 години България да участва в най-големия международен музей, откъдето минават 40 хиляди индивида всеки месец, всеки ден, в това време ми споделят, отвори Канал 1. Има едно предаване, прелестно е да има повече такива, " Денят стартира... с нещо ". Където се приказва за закона за културното завещание. Колеги, сега, когато аз като дете се веселя, че нещо за България става, става един професор и най-искрено си ме плюе на майка и на татко. Ами по какъв начин да възпитаме децата?... "

Става дума за гостуването на скулптора Велислав Минеков в публичната Българска национална телевизия от 30 юни 2016 година. В момента Рашидов го съди за клюка. Същото предаване бе мотив за един от огромните кавги във втория мандат на Рашидов, който се обърна към водещия с репликата: " А по отношение на водещия Георги Ангелов, поучавам го да не иронизира толкоз постоянно страната, на чиято ясла е и неговата заплата. "

Изказването на Рашидов аргументи сподавени усмивки в залата, само че не и мнения от депутатите. Законопроектът бе отритнат с 4 гласа " за " против 11 въздържали се. На същото съвещание депутатите одобриха промени в Закона за филмовата промишленост, които го хармонизират със законодателството на Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР