Комисията по конституционни въпроси в чешкия Сенат обяви президента Милош

...
Комисията по конституционни въпроси в чешкия Сенат обяви президента Милош
Коментари Харесай

Комисия в чешкия Сенат обяви: Президентът Земан за негоден да изпълнява задълженията си

Комисията по конституционни въпроси в чешкия Сенат разгласи президента Милош Земан за неспособен да извършва отговорностите си по здравословни аргументи , разгласи ръководителят на комисията Зденек Храба.

Мярката ще би трябвало да бъде утвърдена от двете камари на Народното събрание с нормално болшинство. След това пълномощията на президента краткотрайно ще бъдат изпълнявани от премиера и ръководителите на двете камари на Народното събрание, макар че Земан ще остане президент.

Чешкият министър председател Андрей Бабиш обаче прикани да не се прибързва с предприемането на тази стъпка.

Не се чака да бъде взето решение преди 8 ноември , когато новоизбраната Камара на депутатите, долната камара на Народното събрание, се събира за първата си сесия.

Земан постъпи в интензивно поделение на Централната военна болница в Прага на 10 октомври . Има доста малко публични данни за за здравното му положение.

Според болничното заведение, в която бе признат Земан, той е лекуван от затруднения на едно от хроничните си болести . Състоянието му се счита за устойчиво.

Председателят на Сената Милош Вистърчил цитира през вчерашния ден известие, съгласно което сега Земан е неспособен да извършва отговорностите си и дълготрайната прогноза е доста несигурна.

Постъпването на Земан в болница сътвори политическа рецесия, защото попречва процеса по съставяне на ново държавно управление.

Земан беше признат в болничното заведение в деня след изборите , на които опозицията завоюва ясно болшинство от 108 от 200 депутатски места в Камарата на депутатите.

Чешката полиция стартира следствие през днешния ден дали високопоставени съветници на президента Милош Земан са направили закононарушение, като не са уведомили управляващите, че той е прекомерно болен, с цел да работи.

Ръководителят на президентската канцелария Вратислав Минарж е подложен на напън да подаде оставка от премиера Андрей Бабиш поради пазенето в загадка на положението на 77-годишния президент, откогато той беше признат в отделението за интензивно лекуване. Според Вистърчил от болничното заведение са уведомили Минарж за положението на президента на 13 октомври, а от канцеларията не са обявили информацията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР