Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент покрепи предложението броят

...
Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент покрепи предложението броят
Коментари Харесай

ЕП обсъжда намаляване на броя на евродепутатите заради Брекзит

Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент покрепи предлагането броят на евродепутатите да бъде понижен от 751 на 705 поради Брекзит, заяви Българска телеграфна агенция.

Предложението ще бъде гласувано на пленарна сесия на Екологичен потенциал през февруари. За да влезе в действие, то би трябвало да бъде подкрепено единомислещо в Европейския съвет. Ако бъде приложена, смяната ще важи от идващите избори за Екологичен потенциал следващата година.

Миналата есен в комисията по конституционни въпроси на Екологичен потенциал постъпи предложение броят на евродепутатите да бъде понижен на 700, като се отбелязваше, че съгласно контракта за Европейски Съюз броят на мандатите е до 751 и всяка страна би трябвало да има най-малко шестима и най-вече 96 евродепутати.

В настоящия състав на Екологичен потенциал Англия разполага със 73 евродепутати.

Парламентарната комисия прегледа опцията 22 от местата на английските евродепутати да бъдат преразпределени сред страните от Европейски Съюз, а останалите 51 места да бъдат оставени в ресурс за страни, които може да се причислят към Общността отсега нататък, както и за евродепутати, определени с директно гласоподаване от общоевропейска листа.

Нито една страна от Европейски Съюз няма да изгуби от досегашния си брой места в Екологичен потенциал.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР