Комисията по икономическа политика и туризъм одобри законопроекта на Валери

Комисията по икономическа политика и туризъм одобри законопроекта на Валери ...

Комисията по икономическа политика и туризъм одобри законопроекта на Валери Симеонов за борбата с шума.


Комисията по икономическа политика и туризъм одобри законопроекта на Валери Симеонов за борбата с шума. Според закона, предложен от вицепремиера, санкциите за заведенията, нарушители на забраните за шума, трябва да се увеличат двойно.

Може да се стигне и до затваряне на заведение. От 23 ч. до 8 ч. сутринта, както и от 14 ч. до 16 ч. не може да има „шумозамърсяване”. Контролът ще е от МВР.

Тъй като идва Световното първенство по футбол, шумните компании няма да бъдат санкционирани, успокоява Валери Симеонов, те не попадат в обсега на закона.

Министерството на туризма обаче готви алтернативна наредба.

„То не е алтернативно, то е саботиращо предложение, саботиращо не Валери Симеонов, а Министерски съвет и премиера Бойко Борисов”, заяви Симеонов.

От ресорното ведомство искат националните курорти да бъдат с друг статут.

„Считаме, че темата национални курорти трябва да бъде разгледана по-обстойно, така и по-детайлно”, каза Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.

Членовете на комисията заявиха, че са объркани от двете законови инициативи.

„Ние изпадаме в една изключително неудобна ситуация да правим един и същ дебат за едни и същи проблеми в два различни законопроекта”, обясни депутатът от „БСП за България” Жельо Бойчев.

Вицепремиерът не можа да каже дали неговият закон ще действа само едно лято и намекна, че може и да подаде оставка, ако саботажът продължава.

„Ако, ако, нищо не мога да ви отговоря, не съм баба Ванга, може и да не съм на тоя пост”, каза той./btv

Източник: skandal.bg