Комисията по хазарта става агенция към финансовото министерство, а досегашните

...
Комисията по хазарта става агенция към финансовото министерство, а досегашните
Коментари Харесай

Агенция поема контрола над хазарта, БСП питат Горанов за Божков


Комисията по хазарта става организация към финансовото министерство, а досегашните пълномощия на комисията към този момент ще са в ръцете на един човек – ръководителя на организацията. Това взеха решение на първо четене депутатите с гласуването на измененията в Закона за хазарта. Отхвърлено бе предлагането на НФСБ да се ограничи броят на игралните зали и казината в страната. В плана на Симеонов, който бе подсилен само от " Обединените патриоти ", се предвиждаше хазарт да се развива единствено в петзвездни хотели, по границата и в курортите, а главните претекстове бяха, че хазартът е болест и развива взаимозависимост.

Все отново от ГЕРБ са подготвени да трансформират част от текстовете мужде първо и второ четене, с цел да може да се лимитират хазартните обекти, само че в по-мек вид. Според признатите през днешния ден текстове всички уредници на
хазартни игри би трябвало да вкарват ограничения, гарантиращи отговорно залагане, в това число на видно място да слагат предизвестия, че към хазарта може да се развие взаимозависимост, както и информация за опциите за терапия. Ще има и указател на пристрастени към хазарта, които не би трябвало да бъдат допускани в игрални зали.

Приетият на първо четене законопроект планува Държавната комисия по
хазарта да бъде закрита, а неин приемник да стане Държавна организация по хазарта, т.е. тя да е под контрола на Министерския съвет, а не - на Министерството на финансите. Държавната организация ще се управлява от ръководител, който еднолично получава всички досегашни пълномощия на комисията. Вносители от ГЕРБ са на мнение, че по този начин се размива отговорността при вземането на решения за предоставяне и лишаване на лицензи.

От Българска социалистическа партия желаеха финансовият министър Владислав Горанов да пристигна в Народното събрание и да изяснява за неплатените от Васил Божков такси.

От левицата не поддържаха измененията и предизвестиха, че по този начин ще се стигне до улеснение на корупционните практики. Румен Гечев от групата на социалистите разяснява, че единствено някой африкански цар може да събира таксите от
хазарта, визирайки и досегашните несъбрани 700 милиона лв. от компаниите на Васил Божков. Той даде образец, че в европейските страни се събирането на налозите и таксите се управлява от обособени министерства.

С признатите на първо четене текстове се планува игри в
казината да могат да провеждат единствено сдружения с лимитирана отговорност и акционерни компании с поименни акции. Освен това се дава опция на Българския състезателен тотализатор да провежда всевъзможни хазартни игри - лотарии, залагания, тото и така нататък, като ангажимент на министъра на спорта е да предложи на кабинета по какъв начин да се разпределят приходите от тях.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР