Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския

...
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския
Коментари Харесай

Неприемливи. Комисия в Европарламента поиска отмяна на златните паспорти

Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Европейския парламент гласоподава с огромно болшинство проектодоклад, в който се съдържат редица ограничения за ограничението на така наречен "златни паспорти ".

В документа е записано, че схемите за "гражданство против вложения " са "неприемливи от етична, правна и икономическа позиция и съставляват редица съществени опасности за сигурността ".

Изводите са подкрепени с 61 гласа "за ", 3 гласа "против " и 5 гласа "въздържал се ", сочи на уеб страницата на комисията.

Така наречените "златни паспорти " подкопават същността на поданството на Европейски Съюз и би трябвало да бъдат последователно отстранени ", акцентират евродепутатите.

Дебатът сега е извънредно настоящ в България.

От години насам България, Малта и Кипър от страните в Европейски Съюз разрешават придобиване на поданство против вложения. Други европейски страни дават единствено право на престояване против вложения – така наречен "златни визи ”. През 2019 година трите страни бяха посочени като отрицателен образец от Европейската комисия.

Брюксел изиска унищожаване на тази процедура. През 2020 година, че стопира схемата. Законово тя към момента е допустима в България и Малта.

От Комисията по цивилен свободи към Екологичен потенциал акцентират във вторник, че минимум 130 000 лица са се възползвали от схемите за поданство или престояване против вложения в Европейски Съюз в интервала 2011-2019 година Приходите за съответните страни са в размер на съвсем 22 милиарда евро.

През декември 2021 година излезе отчет на Европейска комисия за хода на договарянията за отпадане на визите за европейци за Съединени американски щати, от който стана известно, че американската страна няма да отстрани визите за българи, до момента в който съществува опцията "златни паспорти ”.

В момента в Народното събрание са импортирани два законопроекта, с които се не разрешава продажбата на българско поданство – един на държавното управление, и един на Движение за права и свободи. В началото на месеца правната комисия в Народното събрание одобри държавния план.

Проектодокладът на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи ще бъде разискван и гласуван на идната пленарна сесия на Европарламента, която е планувана за дните сред 7 и 10 март.

Ако бъде утвърден от пленарната зала, Комисията ще би трябвало да изготви законодателно предложение или да обоснове решението си да не го прави.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР