Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи даде зелена

...
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи даде зелена
Коментари Харесай

Емил Радев: Борбата с тероризма изисква по-добра свързаност на информационните системи в Европа

Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи даде зелена светлина за започването на договаряния по отношение на разширението на обсега на Визовата осведомителна система (VIS). Предложението е втората стъпка от промяната на общата визова политика на Европейски Съюз и следва промените във Визовия кодекс, показани от Комисията през март 2018 година, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ.

„ През годините Европейски Съюз построи най-различни системи, само че всяка една от тях има съответна цел и информацията в нея се съхранява самостоятелно, без да бъде тествана по отношение на информацията в другите системи. Това води до фрагментиран метод към сигурността ", разяснява българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

Според него терористичните офанзиви в Европа демонстрират редица пробойни в европейската сигурност.

„ Различните правоохранителни служби разполагат с голямо количество информация, само че не я обменят, тъй като не разполагат с нужните механизми за това ", посочи Радев.

Предлаганите промени включват автоматизирани инспекции на заявки за визи, записани във VIS, по отношение на други осведомителни системи за сигурност и миграция на Европейски Съюз като системата за влизане и излизане, Шенгенската осведомителна система и Европейската осведомителна система за съдимост. Разширяването на обсега на VIS ще разреши на граничните чиновници да дефинират дали виза за дълготрайно престояване в Шенген е в ръцете на нейния законен собственик.

Промените, също така, ще разрешат на органите на реда и Европол да получат по-добър достъп до базата данни на Визовата осведомителна система. По този метод ще се улесни тяхната работа за попречване, откриване или следствие на закононарушения и търсене или идентифициране на изчезнали или отвлечени лица и жертви на трафик.

„ Важно е бързо да се реализира съглашение и новите правила да влязат в действие ", заключи Радев.

Според евродепутата модификациите на VIS ще са от значително значение за осъществяване на цялостни инспекции на подозрителни лица посредством биографични и биометрични данни. Компетентните управляващи също ще могат да засекат съществуването на разнообразни самоличности за обещано лице и да сверяват налична информация, като по този метод да преценяват по-добре дали индивидът пред тях съставлява опасност за европейската сигурност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР