Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе открити заседания

...
Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе открити заседания
Коментари Харесай

КЕВР съобщава за повишаване на цената на водата

Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР) организира открити съвещания по отчети и планове на решения за одобрение на бизнес проекти и за одобряване на цени на ВиК Монтана и ВиК Перник за интервала 2017-2021 година Това оповестиха от пресцентъра на КЕВР. Проведени бяха и публични разисквания по плановете на решения за одобрение на бизнес проектите на сдруженията и за одобряване на цени на предлаганите ВиК услуг, оповестява ФОКУС.

КЕВР в профилиран състав „ ВиК “ организира намерено съвещание, на което беше разискван отчет на работната група и план на решение във връзка със заявление на „ Водоснабдяване и канализация ” ООД, гр. Монтана за одобрение на бизнес проект за развиване на ВиК оператора и одобряване на цени на ВиК услуги за интервала 2017-2021 година Съгласно нормативните условия отчетът на работната група беше оповестен авансово на интернет страницата на регулатора. В откритото съвещание взе участие основният счетоводител на ВиК сдружението Наташа Стоянова.
В сходство с промените в Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационни услуги, през новия регулаторен интервал 2017-2021 година всички ВиК оператори към този момент ще ползват правилото на единна цена на В и К услуга на обособената територия, се показва в отчета на работната група. Съгласно параметрите в бизнес проекта, към 2017 година „ Водоснабдяване и канализация ” ООД гр. Монтана обезпечава водоснабдяване на близо 112 хиляди души, 58 хиляди души употребяват услуга отклоняване на отпадъчни води, а за 45 хиляди души е обезпечено филтриране на отпадъчни води. Общата стойност на плануваните вложения за петгодишния интервал е в размер на 5,8 милиона лева, от които 4,8 млн. лева за обществени ВиК активи и 1 млн. лева за лични ВиК активи. 72% от вложенията ще бъдат ориентирани за водоснабдяване, 4% за канализация, 10% за филтриране, 7% за водомери на СВО и 7% за превоз, администрация и осведомителни технологии. Съпоставянето на броя на обслужваното население и сумата на плануваните вложения демонстрира, че приблизително за интервала на бизнес проекта, сдружението ще влага 9,72 лева./жител.

В осъществяване на своите законови функционалности и на съществуващата нормативна уредба, след внасянето на 30.06.2016 година на бизнесплана на „ Водоснабдяване и канализация ” ООД, гр. Монтана, регулаторът организира с представителите на сдружението разискване на заложените в проекта параметри. След осъществени обстойни разбори, работната група даде инструкции на заявителя да внесе корекции, като вследствие на това настъпиха промени в декларираните от сдружението цени на ВиК услугите, за всяка от петте години на започващия нов регулаторен интервал 2017-2021 година
В отчета на работната група за цените на ВиК услугите на „ Водоснабдяване и канализация ” ООД гр. Монтана, след осъществен разбор на икономическата аргументация и на параметрите в бизнес проекта и след използване на ценообразуващия модел, предлаганата за 2017 година сложна цена за трите типа услуги – снабдяване на вода, отклоняване и филтриране на отпадъчните води за битовите клиенти и приравнени към тях консуматори е в размер на 2,721 лева./куб. м с Данък добавена стойност. Досегашната цена за потребителите на помпено водоснабдяване беше 2,364 лева./куб. м с Данък добавена стойност, за консуматори на смесено водоснабдяване – 1,944 лева./куб. м, а за ползващите гравитачно водоснабдяване - 1,572 лева./куб. м Съгласно бизнес проекта, до 2021 година комплексната цена се планува да доближи 2,987 лева./куб. м. Предлаганите нови цени за битовите консуматори са доста под равнището на избраната обществена търпимост на цените на ВиК услугите на обслужваната територия – 4,21 лева./куб. м. за 2017 година и 4,81 лева./куб. м. – за 2021 година
На откритото съвещание представителят на „ Водоснабдяване и канализация ” ООД, гр. Монтана, съобщи, че сдружението приема заключенията в отчета на работната група по отношение на новия бизнес проект, създаден в сходство с условията на новата регулаторна рамка и с направените от регулатора рекомендации. Същевременно бяха изразени опасения, че плануваните средства за хонорари на личния състав не дават опция те да нарастват с нужните темпове, което може да сътвори проблеми с кадровото застраховане.

Комисията организира намерено съвещание и по отчет на работната група и план на решение във връзка със заявката на „ Водоснабдяване и канализация ” ООД, гр. Перник, за одобрение на бизнес проект и за одобряване на цени на ВиК услуги за интервала 2017-2021 година Планираните от сдружението вложения за петгодишния интервал са в размер на 2,9 милиона лева, от които 73 % за водоснабдяване, 9% в канализация, 19% в филтриране. След осъществен разбор на икономическата аргументация и на параметрите в бизнес проекта и след използване на ценообразуващия модел по метода „ горна граница на цени “, предлаганата сложна цена за 2017 година за трите типа услуги – снабдяване на вода, отклоняване и филтриране на отпадъчните води за битовите клиенти е в размер на 2,17 лева./куб. м с Данък добавена стойност. Досегашната цена за битовите консуматори е 1,96 лева./куб. м с Данък добавена стойност. От 2018 година до края на регулаторния интервал цените на предлаганите от оператора ВиК услуги ще набъбнат нищожно, като е планувано до 2021 година те да доближат 2,32 лева./куб. м. Предлаганите цени за битовите и приравнените към тях консуматори са под равнището на избраната обществена търпимост на цените на ВиК услугите в обслужваната територия – 5,89 лева./куб. м. за 2017 година и 6,73 лева./куб.м. за 2021 година
В сходство с опцията за ускорена процедура, след откритите съвещания бяха извършени публични разисквания по плановете на решения за одобрение на бизнес проектите на двете ВиК сдружения и за одобряване на цени на техните ВиК услуги. В разискванията участваха представители на Националния браншови профсъюз " Водоснабдител " – КНСБ, Федерация „ Строителство, промишленост и водоснабдяване “ – КТ „ Подкрепа “, Българска асоциация по водите, Областна администрация - Перник и Асоциация ВиК – Перник. В изявленията бяха изразени мнения, че плануваното равнище на хонорари за личния състав слага в риск осъществяването на заложените в бизнес проектите параметри, което може да докара до налагане на наказания според подписаните контракти сред сдруженията и съответните Асоциациите по ВиК.

В 14-дневен период участниците в разискванията могат да внесат своите писмени оферти и по тях Комисията ще излезе с стимулирани мнения. Окончателните решения за одобрение на бизнес проектите и цените на ВиК услугите на двете ВиК сдружения ще бъдат взети на закрито съвещание на регулатора на 9 август 2017 година
Откритите съвещания и публичните разисквания бяха предавани онлайн на интернет страницата на регулатора, в сходство с условията за гласност и бистрота на работата на институциите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР