Комисията по енергетика в парламента се събира в сряда, за

...
Комисията по енергетика в парламента се събира в сряда, за
Коментари Харесай

Енергийната комисия се събира за газовите компенсации

Комисията по енергетика в Народното събрание се събира в сряда, с цел да прегледа импортираните на 31 март ремонти в закона за енергетиката, уреждащи възобновяване на събраните допълнително пари за природен газ от 5 август 2019 година до края на март 2020 година откакто цената на съветската суровина бе понижена със задна дата и " Газпром износ " би трябвало да върне на " Булгаргаз " над 150 млн. лева без Данък добавена стойност.

За да има съображение за компенсиране на клиентите на държавния газов снабдител и надлежно на техните консуматори би трябвало да се даде законова опция на Комисията за енергийно и водно контролиране да трансформира със задна дата цената на природния газ за вътрешния пазар. В момента тя има право да прави това единствено при решение на Върховния административен съд.

Внесените от ръководителя на енергийната комисия Валентин Николов (ГЕРБ) корекции плануват в бъдеще цената на газа да се дефинира всеки месец, а не както бе до момента – на три месеца. Също по този начин регулаторът ще бъде задължен да дефинира равнище цени за всеки от осемте месеца от август предходната година до края на март. " Булгаргаз " към този момент внесе заявки за ретроактивните цени, които са с друг %, само че какви са изчисленията за поевтиняване не се оповестява.

След окончателното утвърждение на текстовете Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще може да вземе решение за тези осем остарели цени, а " Булгаргаз " ще има 20 дни да пресметна какви пари има да връща на своите клиенти на база потребени от тях количества суровина и фактурираните им суми. След това ще би трябвало да им ги преведи в едномесечен период. Газоснадителните сдружения на собствен ред ще извадят понижените суми от сметката на всеки собствен клиент, а в случай че са купували газ от други снабдители, тези количества ще се приспаднат и по този начин ще се дефинират обезщетенията.

Същият принцип за газ от други снабдители ще се ползва и при топлофикациите. Столичното сдружение, което предишния месец стартира да купува природен газ от борсата, също ще би трябвало да приложи тази скица при пресмятане на размера на обезщетенията за своите клиенти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР