Комисията по енергетика, промишленост и иновации в Европейския парламент прие

...
Комисията по енергетика, промишленост и иновации в Европейския парламент прие
Коментари Харесай

Доклад на Бареков е приет с огромно мнозинство от Комисията по енергетика в ЕП

Комисията по енергетика, индустрия и нововъведения в Европейския парламент одобри на първо четене с голямо болшинство законодателен отчет за основаване на обща европейска бизнес статистика.

Автор на предлагането за правилник на Европейския парламент и на Съвета по отношение на европейската бизнес статистика, за изменение на Регламент (ЕО) № 184/2005 и за анулация на 10 правни акта в региона на бизнес статистиката е някогашният външен министър на Полша Януш Левандовски от ЕНП, а докладчик от страна на консерваторите е евродепутатът Николай Бареков.

Целта на двамата европейски представители е посредством въвеждането на този правилник да се сътвори обща правна рамка, която да подсигурява поредност в европейската бизнес статистика и да улесни консолидираното на съответните статистически процеси.

„ Необходимостта от създаване на политики за основаване на европейска статистическа информация за бизнеса нараства. Настоящата система не задоволява потребностите на бизнеса, защото е разпокъсана в обособени регламенти, характерни за даден домейн, което води до несъответствия в събраните данни и неефективност при тяхното производство”, съобщи Николай Бареков и добави, че задачата на този отчет е да опрости законодателството на Европейски Съюз и да понижи ненужните регулаторни разноски.

Според докладчиците пожеланият вид е този, който се стреми да модернизира европейската бизнес статистика в единна рамка (FRIBS), употребявайки композиция от ограничения, в това число различни разновидности за модернизиране на Интрастат. “Този вид дава опция европейската бизнес статистика да бъде включена в една единствена правна рамка FRIBS, която по дифолт ще подсигурява доста по-голяма координация на бизнес статистиката”, счита Бареков.

С приемането на регламентa от една страна представителите на браншовите организации във всички страни членки на Европейския съюз ще получават по-достоверна информация, а от друга - ще бъдат спестени големи суми пари на европейските данъкоплатци.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР