Комисията по енергетика на парламента изненадващо прие на първо четене

...
Комисията по енергетика на парламента изненадващо прие на първо четене
Коментари Харесай

Изненада: Парламентът може да забрани на Лукойл за изнася горива


Комисията по енергетика на Народното събрание изненадващо одобри на първо четене законопроект на Движение за права и свободи, с който се не разрешава износът на петрол и нефтопродукти с съветски генезис от " Лукойл Нефтохим България ". " За " гласоподаваха 11 депутати, а " срещу " и " въздържал се " - общо 9.

Депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай като вносител на плана изясни, че предлагането е в цялостен синхрон с европейския правилник за наказания против Русия и налагане на ембарго за вноса на съветски нефт и нефтопродукти.

Ембаргото за доставки на недопечен съветски петрол влиза в действие на 5 декември, а за рафинирани артикули - през февруари 2023 година България обаче получи дерогация за вноса на нефт по море, контрактувана от кабинета на Кирил Петков. Тя визира вноса на първични материали за облекчаване ва вътрешния пазар на горива.

Забрана за експорт на съветски петрол и артикули и сега съществува - тя би влезнала в действие на 5 декември на база решение на Министерския съвет от юли месец. Служебното държавно управление обаче прави опити да анулира въпросното решение от времето на Кирил Петков. Министрите, назначени от Румен Радев настояват, че европейският правилник не пречи на България да изнася към Европейски Съюз и трети страни горива, създадени в бургарската рафинерия от доставения посредством дерогация съветски недопечен петрол.

Представители на служебната власт повториха визията си и по време на съвещанието на комисията. От Министерството на стопанската система, министерството на финансите и организация " Митници " опазиха тезата, че в действителност регламентът на Европейски Съюз не не разрешава износа на горива, получени от модифицирания съветски нефт, доставен по море, тъй като те са създадени в България, т.е. са с генезис Европейски Съюз.

Европейската комисия обаче към този момент три пъти даде да се разбере, че е на тъкмо противоположното мнение - т.е., че експорт на горива, създадени от съветски нефт у нас, би било нарушаване на глобите и изискванията, при които България е получила пролонгация за въвеждане на възбраната за импорт.

Днес от Министерството на финансите обаче внесоха нов щрих в изказванията си. А точно, че регламентът се ползва директно. Тъй като в него няма експлицитна възбрана за експорт на нефтопродукти, създадени от русси петрол, доставен по море, " Лукойл Нефтохим България " може да се позове непосредствено на документа и да си търси правата против България за " погрешно използване " на европейските правила, твърди финансовото министерство

Никой от депутатите в енертийната комисия не реагира на тази " опасност ". Не стана ясно дали от министерството се базират на вътрешна информация, че притежателят на бургаската рафинерия има желание да прибегне до сходни дейности или на нещо друго.

Вицепремиерът Христо Алексиев разгласи, че съгласно всички разбори, цялостна възбрана за експорт на артикули с генезис недопечен нефт от Русия ще има доста съществени и тежки последици за жителите, за бизнеса и всички ползватели на петролни артикули. Повторена бе тезата, че рафинерията ще би трябвало да спре работа, в случай че няма експорт, тъй като няма да има къде да складира продукцията си.

" Оттам нататък рафинерията би трябвало да затвори, тъй като в случай че тези артикули не се изнесат и не бъдат освободени, тя няма да има опция да работи. Това би провокирало сигурно липса на горива на българския пазар, посочи служебният вицепремиер.

Ивайло Мирчев от парламентарната група на " Демократична България " посочи, че няма риск " Лукойл Нефтохим " да спре работа и напомни, че от групировката внасят законопроект, посредством който да се разреши на страната да поеме действен надзор над рафинерията като обект от националната сигурност, с цел да може да се подсигурява нейната работа.

Законопроектът на Движение за права и свободи следва да бъде гледан от Народното събрание на първо четене, а в случай че бъде признат - и на второ четене, като могат да бъда направени промени преди окончателното гласоподаване. През това време служебното държавно управление твърди, че е в връзка с Европейската комисия по тематиката.

България не е единствената страна, в която има проблем с рафинерии - съветска благосъстоятелност, които ще бъдат наранени от петролното ембарго. Италия към този момент предприе ограничения за вдишване на контрпол от страна на страната на рафинерията, благосъстоятелност на " Лукойл " в Сицилия, която е и четвъртата по величина в Европа.

Германия пък към този момент пое действен надзор над рафинерия на " Роснефт " на своя територия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР