Комисията по електронно управление и информационни технологии подкрепи на първо

...
Комисията по електронно управление и информационни технологии подкрепи на първо
Коментари Харесай

Е-комисията прие актове и фишове да се връчват по електронен път

Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии поддържа на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за електронното ръководство, препоръчан от " Демократична България " . 11 депутати гласоподаваха " за ", нямаше " срещу ", а двама се въздържаха.

Депутатът и някогашен министър на електронното ръководство Божидар Божанов изясни, че измененията плануват възбрана за въвеждане с подзаконов акт на стикери и други документи, които показват данни, налични в регистри. Улеснява се също и заявяването на електронни административни услуги посредством унищожаване на условието за дипломиран електронен автограф за болшинството от тях . Връчване на фишове, актове и наказателни постановления също ще става по електронен път. Автоматизирано увещание за изтичащи документи - винетки, персонални документи, лиценз и разнообразни разрешителни, също е залегнало законопроекта.

ГЕРБ поддържаха законопроекта с уточнението, че ще предложат промени сред първо и второ четене .
 Общественият съвет към ЦИК предизвестява за рискове при смесения избор
Общественият съвет към ЦИК предизвестява за рискове при смесения избор

Като нездравословно прави оценка консултативният орган сумирането в секциите на гласовете от машинни и хартия

В Комисията през днешния ден се състоя и спор по измененията в Изборния кодекс , които към този момент бяха признати от Народното събрание и плануват . На разискването на законороекта бяха поканени представители на 20 цивилен, бизнес и неправителствени организации.

Дискусията стартира от Министерство на електронното ръководство, които се опазиха, че машинното гласоподаване на последните избори е . От Движение за права и свободи още веднъж показаха аргумента, че съответно тези машини не всеки път регистрират недействителен избор. Поне час протече разногласието по какъв начин да протекат изявленията по време на съвещанието на комисията, като дебатът прерасна в политически. Изказвания съумяха да създадат едвам 2 от близо 20 организации .

Въпрос бе подложен и за дефекта, който се появи на изборите с надпис " дневникът е фалшифициран ". От Министерство на електронното ръководство разясниха, че това се е случило и повода за това не е бил опит за имитация. Заседанието на Комисията бе прекратено заради необходимост да се освободи залата за диспути в Комисията по просвета и медии.

" Дневникът е фалшифициран " на 2 октомври защитавал вота

Не се показват точните аргументи обаче
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР