Комисията по досиетата извърши проверка на кандидатите за кметове, регистрирани

...
Комисията по досиетата извърши проверка на кандидатите за кметове, регистрирани
Коментари Харесай

Над 130 от кандидатите за кметове в страната са с агентурно минало

Комисията по досиетата извърши инспекция на претендентите за кметове, регистрирани за присъединяване в локалния избор. Проверени са 4 422 лица останалите 2319 кандидати не подлежат на инспекция за агентурно минало, защото са родени след 16 юли 1973 година

Резултатите демонстрират, че 137 от претендентите за кметове в страната имат агентурно досие, предава TopNovini.bg.

Най-много сътрудници на Държавна сигурност има в редиците на Българска социалистическа партия – общо 29. Те са издигнати независимо или в обединения за идния кметски избор. Сред най-интересните имена са тези на кандидате за кметове на Разград - Денчо Бояджиев, на Ябланица – Димитър Драганов. С агентурно минало са още кандидатът за кметския пост в Сливница - Георги Георгиев, който е повдигнат в коалиция с АБВ и претендентът за кмет на община Средец – Иван Кичев, който е подсилен в коалиция с Политическа партия „ Възраждане “. Агенти в Държавна сигурност са били претендентите на левицата в Ихтиман – Иванко Пандезов, в Брегово – Милчо Въков, в Правец – Румен Гунински и в Джебел – Ясен Устренски. Принадлежност към службите е открито и за номинацията на социалистите в Чепеларе - Пантелей Мемцов и в Брусарци – Румен Савов.

Сред претендентите на ГЕРБ 24 са с агентурно минало. Сред тях се открояват имената на претендентите за кметове на Шумен – Любомир Христов и на Сливо поле – Валентин Атанасов. Интересен факт е, че в две кметства в Монтанско ГЕРБ и Съюз на демократичните сили поддържат някогашни сътрудници на Държавна сигурност. Това са Борис Цветков в с. Габровница, Георги Цеков в с. Долно Белотинци.

Съюз на демократичните сили независимо са издигнали двама претенденти, които са работели за Държавна сигурност. Това са кандидатът за кмет на Кърджали – Иван Коларов и Величко Станчев, който взе участие в конкуренцията за кметския пост в казанлъшкото село Дунавци.

17 са някогашните ченгета измежду номинациите на Движение за права и свободи. С досиета в Държавна сигурност са претендентите на придвижването в Русе - Дауд Ибрям, в Тутракан – Нехат Кантаров. В коалиция с Национална движение „Симеон Втори" придвижването издига кандидатурите на Иляз Ибишев в хаджидимовското село Блатска.

Следва Вътрешна македонска революционна организация с 11 претенденти с агентурно минало. Двама от тях са общи с ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, а един е споделен с АБВ и НФСБ в съдружен формат. За Държавна сигурност са работили претендентите на партията за кмет на Провадия - Дамян Неделчев, на Созопол -Костадин Мархолев, на Трекляно - Митко Димов и на Сливница - Петър Стойков. В коалиция с „ Воля “ Патриотите издигат за кмет на Копривщица Иван Лесков, който също е с агентурно минало. Партията на Каракачанов даже предлага някогашен сътрудник за кмет на столичния регион „ Красно село “ - Христо Христов.

„ Воля “ на Веселин Марешки се регистрира с още двама претенденти с досие - общо трима с кандидата за Копривщица. Останалите двама са претендентът за кмет на Каварна – Миглен Манов и кандидата за кмет на никополското село Въбел – Дарин Кинов.

НФСБ има една кандидатура, обвързвана с тоталитарните служби - претендентът за кмет на Смолян - Владимир Гърбелов.

И измежду номинациите на „ Демократична България “ има 1 представител, който е бил сътрудник на Държавна сигурност – това е претендентът за кмет на кметство Бенковски в община Аврен - Илко Златев. От дясната коалиция към този момент оповестиха, че отдръпват поддръжката си за Златев.

Общо 7 са някогашните ченгета измежду претендентите за районни кметове в столицата. Освен издигнатия от Вътрешна македонска революционна организация кмет за регион „ Красно село “ с агентурно минало са още Никола Вучев от "Движение ЗАЕДНО за смяна "- също претендент да оглави региона. В регион „ Искър “ партия „ Българско национално обединяване “ издига сътрудник на Държавна сигурност - Валентин Христов, а в регион "Кремиковци " с агентурно минало е представителят на коалиция „ Движение ЗАЕДНО за смяна “ Емил Димитров. С минало в тоталитарните комунистически служби са и кандидатите за областен кмет в „ Изгрев " Калин Манов, номиниран от „ Национална републиканска партия “, кандидатът за регион „ Средец “ Кристиян Кръстев от „ Движение ЗАЕДНО за смяна “ и претендентът за кмет на регион „ Люлин “ Максим Велков повдигнат от „ Ние, Гражданите “.

Пълният лист на претендентите, за които е открита принадлежност към Държавна сигурност може да откриете ТУК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР